Botërori çdo dy vjet, Federatat evropiane kërcënojnë me largim nga FIFA

Disa federata futbolli nga vendet evropiane mund të tërheqin anëtarësimin e tyre në Federatën Ndërkombëtare të Futbollit (FIFA) nëse ideja e një Kupë Bote realizohet çdo dy vjet.

Thuhet se më shumë se një duzinë federatash evropiane të futbollit mund të vendosin për një hap kaq drastik.

“Kjo është zgjidhja më e keqe dhe një masë ekstreme. Por nëse nuk mund të bëhet asgjë tjetër, do ta përdorim si një formë proteste kundër planeve të FIFA -s,” shpjegoi Presidenti i Federatës Daneze të Futbollit, Jesper Moeller për tërheqjen e mundshme.

Federata Evropiane e Futbollit (UEFA) dhe Federata e Futbollit të Amerikës së Jugut (CONMEBOL) kundërshtojnë me forcë idenë e FIFA -s për një Kupë Bote çdo dy vjet. Sindikata e lojtarëve të FIFPro gjithashtu ka shprehur shqetësimin për rritjen e ngarkesës së futbollistëve dhe mungesën e konsultimit gjatë marrjes së vendimeve të tilla. Komiteti Olimpik Ndërkombëtar (IOC) gjithashtu foli, duke shprehur shqetësimin se një vendim i tillë do të dëmtonte edhe sportet e tjera.

Sipas statuteve të FIFA, anëtarët mund të lënë organizatën ombrellë të futbollit në fund të vitit kalendarik pasi të kenë njoftuar lëvizjen e tyre gjashtë muaj më parë. Nëse ndodh kjo, mund të vazhdojnë të luajnë në garat e UEFA, por jo në Kupën e Botës FIFA.

FIFA nuk heq dorë nga ideja e prezantimit të këtij kompeticioni çdo dy vjet. Ato aktualisht po kryejnë një studim fizibiliteti mbi prakticitetin e organizimit të Kupës së Botës çdo dy vjet pavarësisht kritikave të ashpra nga federatat, klubet, lojtarët dhe grupe tifozësh të ndryshëm.

Këtë javë, FIFA do të mbajë një video-konferencë për të marrë mendimet e trajnerëve të ekipeve kombëtare të futbollit mbi reformën e kalendarit ndërkombëtar dhe prezantimin e Kupës së Botës çdo dy vjet.

“Askush nuk është i kënaqur me situatën aktuale dhe diçka duhet të ndryshojë,” tha Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino në një konferencë shtypi në Buenos Aires.

Ai theksoi se kjo reformë do të sillte përfitime më të mëdha ekonomike për federatat.

“Sot, ka kampionatet e futbollit sjellin shumë më tepër para sesa Kampionati Botëror, dhe paratë e fituara shpërndahen në një numër shumë të vogël të klubesh,” tha ai.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.