Epidemiologu i njohur: Varianti “Delta” po thyhet, piku i valës kaloi

Mjeku epidemiolog Ilir Alimehmeti, përmes një statusi në rrjetet sociale, shkruan se vala e variantit të ri “Delta” po thyhet.

Sipas tij, piku i valës “Delta” në Shqipëri do të arrihej ndërmjet datave 5 dhe 15 shtator 2021.

Të gjithë indikatorët, – thotë ai – tregojnë qartë fillimin e rënies që javën e kaluar.

Shpjegimi i plotë

❗“Nuk mund të bjerë shi përgjithmonë”
Cit.: “Korbi”
🙏 Vala Delta po thyhet miqtë e mi!
✅ Më 30 gusht 2021 kemi përllogaritur që piku i valës ‘Delta’ në Shqipëri do të arrihej ndërmjet datave 5 dhe 15 shtator 2021!
✅ Më 14 shtator pamë sinjalet e para të fillimit të rënies, me rënien për herë të parë të rasteve aktive (-147).
👉 Megjithatë, tashmë e kemi mësuar që duhet të presim të paktën një javë dhe idealisht dy javë për të qenë më të bindur për trajektoren.
✅ Sot, datë 23 shtator 2021, të gjithë indikatorët epidemiologjikë tregojnë qartë fillimin e rënies që javën e kaluar!
📃 Në detaj:
✅ Po bie mesatarja e rasteve të reja në bazë 7 ditore!
✅ Po bie numri i rasteve aktive!
✅ Po bie mesatarja e përqindjes së pozitivitetit të testimeve në bazë 7 ditore!
✅ Po bie incidenca dyjavore e rasteve të reja për 100.000 banorë!

⚠ Kujdes tani miqtë e mi, sepse aksidente në mal ndodhin më shumë gjatë zbritjes se sa gjatë hipjes!
👉 Duhen edhe disa javë përpara se të zbresim plotësisht.
👉 Fatkeqësisht humbjet e jetës janë më të vonuara me 10-14 ditë në krahasim me rastet e reja dhe rënia e tyre do të fillojë në gjysmen e parë të tetorit, nëse rënia e rasteve është e vazhdueshme!
👉 Deri atëherë këshillat janë të thjeshta nëse nuk jeni të imunizuar (as të shëruar dhe as të vaksinuar):
🙏 Vaksinohuni nëse nuk e keni të kundraindikuar!
🙏 Ruani distancën!
🙏 Evitoni grumbullimet!
💪🇦🇱 Shtrëngojmë dhëmbët edhe pak por vala Delta ka filluar rënien e qartë!
Dr. Shk. Ilir Alimehmeti
Epidemiolog Klinik
Fakulteti i Mjekësisë, UMT
Akademia e Shkencave të Shqipërisë
Për detaje:

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.