Urthi trajtohet më mirë dhe më lehtë me këto kura natyrore

Gati 15 milionë amerikanë rregullisht përpiqen të shuajnë djegësimën e urthit me frenues të pompës protonike. Por hulumtimet tregojnë se përdorimi afatgjatë i këtyre ilaçeve pa recetë sjell humbjen e kujtesës, dëmtimin e kockave dhe probleme të zemrës.

Tani, një studim në Gazetën Amerikane të Gastroenterologjisë tregon se marrja e PPI-ve gjithashtu gati katërfishon rrezikun e kontraktimit të COVID-19. Shkencëtarët dyshojnë se kjo është për shkak se PPI ul sasinë e acidit të lëshuar në stomak me rreth 90 për qind për 24 orë. Ndërsa shumë acid mund të shkaktojë simptoma të zbaticës, trupi ka nevojë për pak acid.

“Acidi i stomakut e mban sistemin e tretjes pa infeksione, duke vrarë viruse dhe baktere që mund të gëlltisni në pështymë ose ushqim”, shpjegon autori kryesor i studimit Christopher V. Almario. “Meqenëse virusi që shkakton COVID-19 mund të hyjë në trup përmes sistemit të tretjes, acidi i ulur i stomakut mund ta bëjë më të lehtë pushtimin e tij”. Për fat të mirë, është e lehtë të shuash djegien e lukthit – pa fshirë acidin e stomakut.

Nëse stresi përkeqëson urthin tuaj…

Nëse situata të tensionuara shkaktojnë urthin tuaj, ju nuk jeni vetëm. Në një studim të pacientëve me urth, stresi ishte shkaku më i zakonshëm i ndezjes, duke mposhtur shkaktarët e zakonshëm, si kafeja dhe ushqimet e yndyrshme. Për fat të mirë, ju mund ta shmangni atë vetëm duke marrë frymë. Marrja e frymëmarrjeve të thella diafragmatike – aty ku barku juaj ngrihet dhe bie – zvogëlon prodhimin e hormoneve të stresit dhe aktivizon sistemin nervor parasimpatik, duke thirrur përsëri prodhimin e acidit në stomak.

Nëse urthi ju bën të kolliteni…

Kur refluksi shoqërohet me kollitje, është një shenjë që acidi i stomakut po depërton në fytin tuaj. Rregullimi i thjeshtë: Pas ngrënies, merrni një qetësues të urthit që përmban alginate, një ekstrakt të algave. “Ndryshe nga ilaçet që bllokojnë acidin, alginatet krijojnë një pengesë të ngjashme me shkumën që bllokon rrjedhën e acidit nga stomaku në ezofag”, shpjegon David A. Leiman.

Nëse urthi ju mban zgjuar gjatë natës…

Nëse simptomat ju zgjojnë nga gjumi, duke ju lënë të lodhur, marrja e tre miligramëve të melatoninës para gjumit mund të ndihmojë. I ashtuquajturi “hormon i gjumit” frenon prodhimin e tepërt të acidit deri në dhjetë orë, duke parandaluar refluksin që t’ju zgjojë por përsëri lejon që prodhimi të rifillojë në mëngjes për t’u mbrojtur nga viruset. “Meqenëse nuk kemi nevojë për acid stomaku ndërsa jemi duke fjetur, melatonina e fik prodhimin e saj, ndërsa parandalon gjithashtu acidin të zbresë në ezofag”, përfundon Jacob Teitelbaum.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.