Studimi/ Mbrojtja natyrore siguron mburojë më të fortë për variantin ”Delta”

Mbrojtja imune natyrore që zhvillohet pas një infeksioni SARS-CoV-2 ofron shumë më tepër një ‘mburojë’ kundër variantit Delta të coronavirusit sesa dy doza të vaksinës Pfizer-BioNTech, sipas një studimi të madh izraelit.

Sipas sciencemag, të dhënat e sapo publikuara tregojnë se njerëzit që dikur kishin një infeksion SARS-CoV-2 kishin shumë më pak të ngjarë se ata jo ndonjëherë të infektuar por të vaksinuar për tu prekur nga Delta, për të zhvilluar simptoma, ose për t’u shtruar në spital me COVID-19 serioz.

Studimi demonstron fuqinë e sistemit imunitar të njeriut, por ekspertët e sëmundjeve infektive theksuan se kjo vaksinë dhe të tjerat për COVID-19 megjithatë mbeten shumë mbrojtëse kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjeve.

Madje ata paralajmërojnë se infeksioni i qëllimshëm midis njerëzve të pavaksinuar do të ishte jashtëzakonisht i rrezikshëm.

“Ajo që ne nuk duam të thonë njerëzit është: Në rregull, duhet të dal dhe të infektohem”, thotë Michel Nussenzweig, një imunolog në Universitetin Rockefeller i cili studion përgjigjen imune ndaj SARS- CoV-2 dhe që nuk ishte përfshirë në studim. “Sepse dikush mund të vdesë”.

Siç vë në pah tutje sciencemag, studiuesit gjithashtu zbuluan se njerëzit që kishin SARS-CoV-2 më parë dhe kishin marrë një dozë të vaksinës Pfizer-BioNTech (mRNA) ishin më të mbrojtur nga riinfeksioni sesa ata që dikur kishin virusin dhe ishin ende të pavaksinuar.

Puna e re mund të informojë diskutimin nëse personat e infektuar më parë duhet të marrin të dy dozat e vaksinës Pfizer-BioNTech ose vaksinën e ngjashme mRNA nga Moderna.

Mandatet e vaksinës nuk i përjashtojnë domosdoshmërisht ata që kishin tashmë një infeksion SARS-CoV-2 dhe rekomandimi aktual i SHBA-së është që ata të vaksinohen plotësisht, që do të thotë dy doza mRNA ose një nga vaksinat me bazë adenovirusi J&J.

Megjithatë, një dozë mRNA mund të jetë e mjaftueshme, argumentojnë disa shkencëtarë.

Dhe vendet e tjera përfshirë Gjermaninë, Francën, Italinë dhe Izraelin administrojnë vetëm një dozë vaksine për njerëzit e infektuar më parë, përcjell Telegrafi.

Studimi, i kryer në një nga vendet më të vaksinuara nga COVID-19 në botë, shqyrtoi të dhënat mjekësore të dhjetëra mijëra izraelitëve, duke paraqitur infeksionet, simptomat dhe shtrimet e tyre në spital midis 1 qershorit dhe 14 gushtit, kur mbizotëronte varianti Delta në Izrael.

Ky vlerësohet të jetë studimi më i madh vëzhgues në botën reale deri më tani për të krahasuar imunitetin natyror dhe atë të shkaktuar nga vaksina me SARS-CoV-2, sipas udhëheqësve të tij.

Hulumtimi i bën përshtypje Nussenzweig dhe shkencëtarëve të tjerë që kanë rishikuar “paraprakisht rezultatet, të postuara dje në medRxiv”.

“Është një shembull tekstesh se si imuniteti natyror është vërtet më i mirë se vaksinimi”, thotë Charlotte Thålin, një mjeke dhe studiuese imunologjike në Spitalin Danderyd dhe Institutin Karolinska e cila studion përgjigjet imune ndaj SARS-CoV-2. “Në dijeninë time, është hera e parë [kjo] është treguar vërtet në kontekstin e COVID-19”.

Sidoqoftë, Thålin dhe studiues të tjerë theksojnë se infeksioni i qëllimshëm midis njerëzve të pavaksinuar do t’i vinte ata në rrezik të konsiderueshëm të sëmundjeve dhe vdekjeve të rënda, ose simptomave të zgjatura, të rëndësishme të asaj që është quajtur “Covid i zgjatur”.

Studimi tregon përfitimet e imunitetit natyror, por “nuk merr parasysh atë që ky virus i bën trupit për të arritur në atë pikë”, thotë Marion Pepper, një imunologe në Universitetin e Uashingtonit, Seattle.

Ndryshe, COVID-19 ka vrarë më shumë se 4 milion njerëz në të gjithë botën dhe ka shqetësime se Delta dhe variantet e tjera SARS-CoV-2 janë më vdekjeprurëse sesa virusi origjinal.

Në vazhdimin e shkrimit të sciencemag, përcjell Telegrafi, thuhet se analiza e re mbështetet në bazën e të dhënave të Shërbimeve të Kujdesit Shëndetësor Maccabi, e cila regjistron rreth 2.5 milionë izraelitë.

Studimi, i udhëhequr nga Tal Patalon dhe Sivan Gazit në KSM, zbuloi në dy analiza që njerëzit e pa infektuar që ishin vaksinuar në janar dhe shkurt ishin, në qershor, korrik dhe gjysmën e parë të gushtit, gjashtë deri në 13 herë më shumë të ngjarë të infektohen sesa njerëzit e pavaksinuar që ishin infektuar më parë me coronavirus.

Në një analizë, duke krahasuar më shumë se 32,000 njerëz në sistemin shëndetësor, rreziku i zhvillimit të simptomave COVID-19 ishte 27 herë më i lartë tek të vaksinuarit, dhe rreziku i shtrimit në spital tetë herë më i lartë.

“Dallimet janë të mëdha”, thotë Thålin, megjithëse ajo paralajmëron se numrat për infeksionet dhe ngjarjet e tjera të analizuara për krahasimet ishin “të vogla”.

Për shembull, shkalla më e lartë e shtrimit në analizën prej 32,000 personash u bazua në vetëm tetë shtrime në një grup të vaksinuar dhe një në një grup të infektuar më parë.

Dhe rreziku i 13-fishuar i infeksionit në të njëjtën analizë u bazua në vetëm 238 infeksione në popullatën e vaksinuar, më pak se 1.5% e më shumë se 16,000 njerëzve, kundrejt 19 riinfektimeve në mesin e një numri të ngjashëm njerëzish që dikur kishin SARS-CoV -2.

Gjithashtu, askush në studim që mori një infeksion të ri SARS-CoV-2 nuk vdiq – gjë që parandaloi një krahasim të niveleve të vdekjeve, por është një shenjë e qartë se vaksinat ende ofrojnë një mburojë të madhe kundër sëmundjeve serioze, edhe nëse jo aq mirë sa imuniteti natyror.

Për më tepër, imuniteti natyror nuk është i përsosur. Edhe pse riinfektimet me SARS-CoV-2 janë të rralla, dhe shpesh asimptomatike ose me simptoma të lehta, ato mund të jenë të rënda.

Në një analizë tjetër, studiuesit krahasuan më shumë se 14,000 njerëz që kishin një infeksion të konfirmuar SARS-CoV-2 dhe ishin ende të pavaksinuar me një numër ekuivalent të njerëzve të infektuar më parë që morën një dozë të vaksinës Pfizer-BioNTech.

Ekipi zbuloi se grupi i pavaksinuar kishte dy herë më shumë gjasa të infektohej sesa ata me një dozë të vaksinës.

“Ne vazhdojmë të nënvlerësojmë rëndësinë e imunitetit natyror të infeksionit …”, thotë Eric Topol, një mjek-shkencëtar në Scripps Research. “Dhe kur e forconi atë me një dozë vaksine, e çoni atë në nivele që ndoshta nuk mund të përputhen me asnjë vaksinë në botë tani”.

Nussenzweig thotë se rezultatet në personat e infektuar, të vaksinuar më parë konfirmojnë gjetjet laboratorike nga një seri punimesh në Nature and Immunity nga grupi i tij, kolegu i tij i Universitetit Rockefeller Paul Bieniasz dhe të tjerë – dhe nga një parashkrim i postuar këtë muaj nga Bieniasz dhe ekipi i tij.

Ato tregojnë, thotë Nussenzweig, se sistemet imune të njerëzve që zhvillojnë imunitet natyror ndaj SARS-CoV-2 dhe më pas vaksinohen prodhojnë antitrupa jashtëzakonisht të gjerë dhe të fuqishëm kundër coronavirusit.

Një dokument i paraprintuar, për shembull, raportoi se njerëzit që ishin infektuar më parë dhe më pas ishin vaksinuar me një vaksinë mRNA kishin antitrupa në gjakun e tyre që neutralizonin infektueshmërinë e një virusi tjetër, të padëmshëm për njerëzit, i cili ishte krijuar për të shprehur një version të proteinës së coronavirusit që rrit përmban 20 mutacionet. Ndërsa serumi nga njerëzit e vaksinuar dhe të infektuar natyrshëm nuk mund ta bënte këtë.

Ndër tjerash, grupi i Nussenzweig ka publikuar të dhëna që tregojnë se njerëzit që shërohen nga një infeksion SARS-CoV-2 vazhdojnë të zhvillojnë numër në rritje dhe lloje të antitrupave që synojnë coronavirusin deri në 1 vit.

Në të kundërt, thotë ai, njerëzit e vaksinuar dy herë nuk shohin rritje “në fuqinë ose gjerësinë e ndarjes së përgjithshme të antitrupave të kujtesës” disa muaj pas dozës së tyre të dytë.

Për shumë sëmundje infektive, imuniteti i fituar natyrshëm dihet se është më i fuqishëm se imuniteti i shkaktuar nga vaksina dhe shpesh zgjat një jetë.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.