Pfizer dhe BioNTech bashkojnë forcat, do krijojnë vaksinën e parë kundër herpesit

Kompania Pfizer dhe BioNTech njoftuan sot një bashkëpunim të ri lidhur me studimin për të zhvilluar një vaksinë të parë për parandalimin e herpesit.

Sipas Pfizer, bashkëpunimi bazohet në suksesin e kompanive në zhvillimin e vaksinës së parë të miratuar dhe më të përdorur për mRNA, për të ndihmuar në parandalimin e COVID-19.

Ky është bashkëpunimi i tretë midis Pfizer dhe BioNTech në fushën e sëmundjeve infektive, pas bashkëpunimit të vaksinës së gripit të nisur në 2018 dhe bashkëpunimit të vaksinës COVID-19 të nisur në 2020.

Sipas kushteve të marrëveshjes, kompanitë do të përdorin një teknologji të antigjenit të identifikuar nga shkencëtarët e Pfizer dhe teknologjinë e platformës mRNA të BioNTech të përdorur në vaksinën COVID-19. Palët do të ndajnë kostot e zhvillimit.

Provat klinike janë planifikuar të fillojnë në gjysmën e dytë të 2022. Pfizer do të ketë të drejta për të shitur vaksinën e mundshme në baza globale, me përjashtim të Gjermanisë, Turqisë dhe disa vendeve në zhvillim ku BioNTech do të ketë të drejta shitje. Kompanitë do të ndajnë fitimet bruto nga shitja e çdo produkti.

Pfizer do t’i paguajë BioNTech 225 milionë dollarë në pagesa paraprake, duke përfshirë një pagesë në para prej 75 milionë dollarësh dhe një investim të kapitalit prej 150 milionë dollarësh.

BioNTech ka të drejtë të marrë pagesa të ardhshme rregullatore dhe të shitjeve deri në 200 milionë dollarë dhe do t’i paguajë Pfizer 25 milionë dollarë për teknologjinë e antigjenit të kompanisë.

Herpes herpes (HZV) është një formë kronike e virusit varicella zoster (VZV), i cili shkakton një infeksion fillestar të dhenve.

Pas sëmundjes së lisë së dhenve, virusi mbetet i fjetur në qelizat nervore të njeriut dhe mund të riaktivizohet më vonë, për shkak të një shkaktari të tillë si stresi ose kompromentimi imunitar. Ky sulm mund të çojë në njolla jashtëzakonisht të dhimbshme dhe shpërfytyruese.

Në kushte të rralla, herpesi mund të çojë gjithashtu në paralizë të fytyrës, shurdhim dhe verbëri.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.