STUDIMI/ Antitrupat monoklonalë dështojnë kundër varianteve të COVID-19

Shpresa e madhe për trajtimet kundër Covid-19 me antitrupat monoklonalë po dështon kundër varianteve të reja të virusit, të tilla si ato që janë shfaqur në Afrikën e Jugut dhe Brazil, kanë zbuluar shkencëtarët.

Ka pasur pritje të mëdha për ilaçet. Njëra, e bërë nga Regeneron në Shtetet e Bashkuara, që iu dha Donald Trump dhe mund të ketë luajtur një rol të rëndësishëm në shërimin e tij, është duke u provuar në pacientët e MB. Por për zhgënjimin e atyre që punojnë në terapi kundër sëmundjes, të tre pretendentët kryesorë, Regeneron dhe ilaçet nga Eli Lilly dhe GlaxoSmithKline, dështojnë kundër një ose më shumë varianteve.

Antitrupat kanë përparësi të mëdha si trajtime, tha Nick Cammack, i cili drejton përshpejtuesin terapeutik Covid-19 në Wellcome. Ato rrjedhin nga klonimi i një qelize të bardhë të gjakut në njerëz dhe imitojnë efektet e sistemit imunitar. Ata janë shumë të sigurt, të përpunuar posaçërisht për të synuar virusin dhe përdorimi i tyre dukej shumë premtues në fazën e hershme të sëmundjes për të ndaluar përparimin e tij.

“Sfida erdhi në Krishtlindje kur u shfaqën këto variante të reja, veçanërisht ato të Afrikës së Jugut dhe Brazilit. Ndryshimet që bën virusi në proteinat e tij pikante në të vërtetë hedhin këto antitrupa. Pra, në thelb, shumica e terapive të antitrupave që drejtohen përpara për Covid, të cilat janë terapitë e para për Covid, duhet të them, kështu që shpresa e madhe ka humbur për variantet e Afrikës së Jugut dhe Brazilit.”– tha ai.

Trajtimi i GlaxoSmithKline funksionon akoma kundër atyre varianteve, por jo kundër atij që u shfaq në Kent në Mbretërinë e Bashkuar. Por me ndryshimin e koronavirusit aq sa ka bërë tashmë, Cammack nuk pret që ndonjë prej ilaçeve aktuale të jetë efektive për një kohë të gjatë, raporton The Guardian.

Antitrupat monoklonalë janë një nga mjetet më të fuqishme në mjekësinë moderne sipas një raporti të fundit të Wellcome mbi zgjerimin e aksesit për njerëzit në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Ato përdoren në kancere dhe sëmundje auto-imune, të tilla si artriti, dhe po provohen kundër HIV. Por ato janë të shtrenjta dhe relativisht të vështira për t’u bërë, kështu që vetëm vendet e pasura kanë përfituar vërtet prej tyre ende. Shpresa, tha Lindsay Keir, autori i raportit, është që Covid mund të jetë një katalizator për t’i çuar në pjesën tjetër të botës.

“Covid ka theksuar potencialin që ato të përdoren për sëmundje të tjera si sëmundjet infektive gjithashtu. Por ne ende nuk kemi qenë në gjendje të tregojmë një rrugë të thjeshtë për t’i bërë antitrupat monoklonalë të arritshëm për të gjithë, “– tha ajo.

Përballë sfidës, kompanitë po punojnë së bashku. Një antibiotik i kombinuar, siç është ai i shpallur javën e kaluar nga GlaxoSmithKline dhe Eli Lilly, mund të jetë një pjesë e rëndësishme e përgjigjes.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.