Yuri Kim: DASH, iniciativë të re për të luftuar korrupsionin

Ambasadorja amerikane në vendin tonë, Yuri Kim u shpreh për iniciativat që ka ndërmarrë DASH për luftën ndaj korrupsionit.

Në një postim në Twitter, Kim shkruan se këto iniciativa vijnë në kuadër të Samitit për Demokraci, e cila ka shperndare bashkangjitur dhe deklaraten e DASH.

“Në vijim të Samitit per Demokraci, DASH po fillon iniciativa për të luftuar korrupsionin (përfshirë Koordinatorin e ri për Antikorrupsionin Global), për forcimin e reformatoreve demokratikë, si edhe mbrojtjen e zgjedhjeve te lira e të ndershme dhe proceset politike”, shkruan Yuri Kim.

Deklarata e plote e DASH:

Më 9-10 dhjetor, Presidenti Biden priti Samitin për Demokraci, një mbledhje globale e krerëve të shteteve, përfaqësuesve të qeverisë, liderëve të shoqërisë civile dhe zyrtarëve të biznesit për të diskutuar mbi sfidat dhe mundësitë me të cilat përballen demokracitë në shekullin e 21-të. Si pjesë e Samitit, Shtëpia e Bardhë njoftoi Nismën Presidenciale për Rinovimin Demokratik, e cila përfaqëson përpjekjet kryesore të qeverisë së SHBA për të forcuar demokracinë në mbarë botën. Përveç përpjekjeve të tij për të mbështetur këtë Iniciativë Presidenciale, Departamenti i Shtetit i SHBA-së do të nisë politika plotësuese dhe, duke punuar me Kongresin, nisma të ndihmës së huaj në disa nga të njëjtat fusha tematike.

Lufta kundër korrupsionit

Rritja e përpjekjeve kundër korrupsionit. Sekretari Blinken njoftoi më 9 dhjetor krijimin e një Koordinatori të Departamentit të Shtetit për Antikorrupsionin Global, i cili do të integrojë dhe ngritë luftën kundër korrupsionit në të gjitha aspektet e diplomacisë së SHBA-së dhe ndihmën e jashtme të Departamentit të Shtetit. Koordinatori, duke punuar ngushtë me partnerët ndërinstitucionalë dhe ndërkombëtarë, do të udhëheqë gjithashtu zbatimin e Strategjisë së SHBA-së për Kundër Korrupsionit nga Departamenti i Shtetit.

Mbështetja e një fondi global të reagimit të shpejtë kundër korrupsionit. Departamenti i Shtetit dhe i Drejtësisë synojnë të vendosin ekspertë me përvojë të qeverisë amerikane kundër korrupsionit për të përmbushur nevojat emergjente dhe për të ndërtuar kapacitete në vendet partnere për të hetuar, ndjekur penalisht dhe gjykuar korrupsionin. Ky fond do të lehtësojë gjithashtu koordinimin ndërmjet vendeve për rastet, do të ndihmojë në gjurmimin dhe rikuperimin e të ardhurave nga korrupsioni dhe do të mbështesë reformat e mëtejshme ligjore dhe institucionale.

Avancimi i qasjeve novatore për të luftuar korrupsionin. Departamenti i Shtetit, nëpërmjet projektit S. Antikorrupsion Solutions through Evolving Technology (ASET), do të përshpejtojë zgjidhjet teknologjike për të luftuar korrupsionin në mbarë botën. Departamenti dhe partnerët e tij do të zhvillojnë një laborator inovacioni për të angazhuar aktorë të ndryshëm (qeverinë, shoqërinë civile dhe sektorin privat) në një bashkëpunim të hapur me qëllim të gjurmimit, hartimit, përpunimit dhe aplikimit të zgjidhjeve të reja dhe ekzistuese teknologjike për sfidat sistematike në parandalimin dhe zbulimin e korrupsionit.

Mbështetja e reformatorëve demokratikë

Luftimi i ndalimit arbitrar në marrëdhëniet shtet me shtet. Shtetet e Bashkuara do të ndjekin angazhimin e tyre të G7 për të penguar dhe për t’i dhënë fund ndalimit arbitrar duke vazhduar shkëmbimin e informacionit dhe koordinimin e përgjigjeve efektive ndaj kërcënimeve të përbashkëta ndaj të drejtave të njeriut, demokracisë dhe shtetit të së drejtës , të tilla si ndalimi arbitrar i një qytetari të një shteti nga një shtet tjetër për qëllime të motivuara politikisht, duke përfshirë përmes partneriteteve përkatëse dhe forumeve kyçe shumëpalëshe. Kjo do të jetë si shtesë e fushatave të vazhdueshme të Departamentit të Shtetit për lirimin e të burgosurve politikë në mbarë botën.

Angazhimi për të mbrojtur të drejtat e njeriut të personave LGBTQI+. E nënshkruar nga 28 qeveri, Deklarata e Koalicionit për të Drejtat e Barabarta për Demokracinë dhe të Drejtat e Njeriut LGBTQI+ pohon se rinovimi demokratik është thelbësor për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut të personave LGBTQI+. Departamenti i Shtetit do të bashkëpunojë me nënshkruesit e tjerë të qeverisë në këtë Deklaratë për të mbështetur dhe fuqizuar pjesëmarrjen e personave LGBTQI+ në gamën e plotë të proceseve demokratike, përfshirë zgjedhjet; fushata politike; avokimi dhe mbikëqyrja e shoqërisë civile; gazetari dhe raportim i pavarur; dhe lidershipi politik.

Adresimi i ngacmimit dhe abuzimit në internet me bazë gjinore. Departamenti i Shtetit do të avancojë udhëheqjen e Qeverisë së SHBA-së për një Partneritet Global për Veprim mbi Ngacmimin dhe Abuzimin në internet me Bazë Gjinore, në partneritet me Iniciativën Tech for Democracy të Danimarkës. Kjo përpjekje do të bashkojë vendet partnere që së bashku angazhohen për një vit veprimi për të përmirësuar reagimin ndaj dhunës me bazë gjinore të lehtësuar nga teknologjia dhe për të promovuar strategji efektive parandaluese.

Angazhimi i liderëve nënkombëtarë në rinovimin e përpjekjeve për demokraci. Departamenti i Shtetit, në bashkëpunim me USAID-in, po lançon një program të ri për udhëheqjen e vizitorëve ndërkombëtarë “Kryetarët e Bashkive që ofrojnë Demokraci çdo ditë”. Ky program pritet të mbështesë deri në 25 kryetarë bashkie ose të emëruar prej tyre nga e gjithë bota për të zgjeruar aftësitë e tyre profesionale, për të ndarë idetë dhe për t’u rrjetuar me kolegët dhe organizatat në qytetet e SHBA.

Mbrojtja e zgjedhjeve të lira dhe të ndershme

Nxitja e tranzicioneve demokratike. Departamenti i Shtetit do të administrojë një konsorcium fleksibël dhe reagimi të shpejtë të OJQ-ve për të mbështetur përpjekjet lokale për të konsoliduar përparimet demokratike. Qëllimi i kësaj nisme Konsolidimi i Tranzicioneve Demokratike (CDT) është të përfshijë dhe mbrojë parimet demokratike gjatë proceseve të brishta të tranzicionit.

Zbutja e rreziqeve të dezinformimit për zgjedhjet. Nëpërmjet nismave të reja të Projektit të Mbështetjes së Rezistencës (RSP), Departamenti i Shtetit do të mbështesë qeveritë aleate dhe partnere në zbulimin, ekspozimin dhe kundërvënien e kërcënimeve ndaj integritetit të zgjedhjeve demokratike nga fushatat e dezinformimit dhe propagandës me origjinë të huaj. RSP-të fokusohen në ofrimin e hulumtimit dhe analizës së mjedisit lokal të informacionit dhe rrezikut të mundshëm ndaj procedurave zgjedhore; bashkëpunimi me zyrtarët e qeverisë pritëse për të zbutur rrezikun; dhe mbështetje për organizatat lokale të shoqërisë civile të angazhuara në aktivitete kundër dezinformimit lidhur me zgjedhjet.

Share With:
Tags
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.