“Rikthehet” Fatos Nano: Koha që Shqipëria të dalë nga “adoleshenca”

Për herë të parë pas 10 vitesh mungesë në ekran, ish-kryeministri Fatos Nano ka folur në emisionin Opinion në Tv “Klan” në një rrëfim ndryshe për jetën dhe karrierën.

Kanë kaluar 30 vite nga rrëzimi i komunizmit dhe Shqipëria është ende në tranzicion. Pikërisht këtë periudhë, Nano e krahason me periudhën e adoleshencës, dhe thotë se “tashmë është momenti që Shqipëria ta kalojë këtë adoleshencë të kapitalizmit”.

Fevziu: Kur e sheh nga distanca e sotme, si ju duket ky 30-vjeçar?

Nano: Po të flasim nga logjika e një brezi, ju studentët dhe ne pedagogët, besoj se mund ta quajmë se kemi kaluar periudhën e adoleshencës së kapitalizmit. Domethënë, me gjithçka që karakterizon adoleshencën, me vrullet, frenimet, arritjet, me dështimet, ëndrrat e zhgënjimet, me rrëzimet e ringritjet dhe jemi në prag të të sjellurit shpresoj si ‘adult’. Pra, duhet përfundimisht të maturohemi, të stabilizojmë vetveten, shoqërinë, sistemin, institucionet dhe, padyshim edhe ekonominë.

Fevziu: Pra, ju mendoni që ka ardhur momenti të dalim nga adoleshenca 30-vjeçare e kapitalizmit dhe të futemi në një rrjedhë normale apo jo?

Nano: Është ajo që të gjithë presin, që të marrë fund ky tranzicion.

Fevziu: Megjithatë, shumë njerëz kur në jetën e tyre kthehen mbrapa dhe kujtojnë adoleshencën e kujtojnë gjithmonë me një ndjenjë gëzimi. U duket gjithmonë e bukur, pavarësisht se si mund të ketë qenë. A mendon që dhe kjo adoleshencë?

Nano: Po edhe sikur dikush të nxisë harresën, ku të lini ju studentët e ’90-s. Ju jeni ata që keni kujtimet më të bukura, natyrisht dhe ne aq sa kemi kontribuuar, por kam frikë se ju keni dhe zhgënjimet më të mëdha gjithashtu.

Share With:
Tags
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.