Ekspertja e PD: Me 2 mijë testime në ditë s’ka realitet. Gjergji Koja: Opozita lutet që spitalet të shkojnë në kolaps

Numri i testimeve për COVID-19 në Shqipëri dhe fakti se sa ato tregojnë realitetin, ka ngjallur debat në emisionin ‘’Real Story’’. Mjekja Liljana Ramasaço, e cila është njëkohësisht edhe eksperte e PD për Shëndetësinë, deklaroi se qeveria ka gabuar me strategjinë e ndjekur për testimet, pasi me 2 mijë të tilla në ditë s’mund të tregohet realiteti.

Sipas saj testimet nuk janë kryer që në fillim siç duhet, ku duhet dhe kur duhet.

‘’Atëhere po flasim për një testim, i cili që në fillimet e tij ka qenë jo testim ashtu si duhet, dhe aty ku duhet. Jo me numrat e duhur. Me testime gjykon se si i ke evidencat. Në funksion të masave që qeveria shqiptare ka marrë për këto numra të infektuarish gjatë kësaj periudhe. Nëse flasim se këto numra janë dhejtëfish më të larta, s’mund të themi që me 2 mijë teste në ditë, ndërkohë gjysmat prej tyre bëhen në privat, bëhen me kosto të qytetarëve. S’mund të flasim për realitet‘’,  tha ekspertja e PD.

Nga ana tjetër ish-ministri i Shëndetësisë, Gjergji Koja ka theksuar se OBSH nuk ka asnjë udhëzim zyrtar për testimet, por vetëm rekomandim. Për Kojën, Ministria e Shëndetësisë i ka qëndruar rekomandimit të OBSH për të paktën një testim për banor në javë, ndërkohë që në Shqipëri mesatarja varion nga 5.8 në 6.92 më e larta.

Sipas tij debati politik për testimet është siç e ka theksuar edhe më parë ‘’lojë kungulleshkash’’, pasi për Kojën, opozita e sheh pandeminë si sport për të fituar vota dhe lutet çdo ditë që spitalet të shkojnë në kolaps.

”Opozita po e trajton covid si sport, për të marrë vota. Nëse në 30 korrik të këtij viti testimet ishin 470, dhe muaj pas muaji u arrit në 1 mijë, opozita thoshte 1 mijë e 500, kur bënte 1 mijë e 500 opozita donte 2 mijë. Tani opozita thotë keni futur dhe privatin. Kur arritëm në 2 mijë e 200, opozita e ndryshoi. Është lojë kungulleshke. U referua që parë sepse jemi përballur me një virozë, aq tinzar as ka kapur të papërgatitur botën dhe OBSH. S’ka udhëzues, vetëm rekomandim për testimet. Ta mbajnë mirë vëth në vesh, është të paktën një testim për një banor në javë. MSH ka mbajtur 5.8 tani e kemi 6.92. Kemi hyrë në dimër të vështirë, ndoshta më i vështiri i 30 apo 50 viteve të fundit. Në këto kushte, në të paktën 3 muajt, kemi rritje të rasteve jo vetëm tek ne, por gjithë botën. Të mbahen parasysh disa indikatorë, nuk e di pse opozita lutet çdo ditë për të hyrë spitalet në kolaps. Kemi hyrë në një dimër të vështirë, pa maska, pa solidaritet, pa distancë harrojeni se mund të kalohet” tha Koja.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.