Shkencëtarët/ Njerëzit që shajnë shumë në të vërtetë janë miq më të mirë

Gjetja e një miku të vërtetë dhe besnik këto ditë duket të jetë mjaft sfiduese. Shumë njerëz janë bërë egoistë dhe të pandershëm, dhe madje edhe më shumë kanë humbur besimin në miqësi. Sidoqoftë, mos e humb shpresën, pasi mund të kesh kërkuar në vendin e gabuar gjatë gjithë kësaj kohe!
Na kanë mësuar që sharja është një zakon i papranueshëm, por shkenca thotë se njerëzit që shajnë janë më inteligjentë dhe ndoshta bëjnë miq më të mirë! Shkencëtarët e lidhin sharjen me njerëz të sinqertë, pasi ato përdoren për të shprehur sinqeritetin dhe ndjenjat e papërpunuara.
Një ekip bashkëpunues nga Universiteti i Maastricht në Holandë, Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë në Hong Kong dhe Stanford dhe Universiteti i Kembrixhit pohojnë se njerëzit që shajnë kanë më pak të ngjarë të shoqërohen me gënjeshtra dhe mashtrime. Sharja shpesh përdoret për të shprehur sinqeritetin dhe ndjenjat e papërpunuara, kështu që këta njerëz konsiderohen më të sinqertë dhe të mirëfilltë.
Njerëzit të cilët tentojnë të shajnë kanë tendencë të largojnë ndjenjat negative në këtë mënyrë dhe kanë më pak të ngjarë të dëmtojnë veten ose të tjerët kur janë nën presion. Sharja është mënyra e tyre për të destinuar, dhe kjo i bën ata më të ndershëm dhe të besueshëm sesa një person që nuk e bën. Ndërsa sharja është në thelb një përfaqësim i sinqertë i ndjenjave të dikujt, njerëzit që shajnë më shumë ka të ngjarë të jenë të sinqertë, kështu që ata bëjnë miq më të mirë.
Dr. David Stillwell, një lektor në Big Data Analytics në Universitetin e Kembrixhit, dhe një bashkautor i punimit pohon se ekziston një marrëdhënie komplekse midis pandershmërisë dhe fyerjes: “Sharja është shpesh e papërshtatshme, por gjithashtu mund të jetë dëshmi se dikush po ju tregon mendimin e tij të sinqertë. Ashtu si ata nuk po filtrojnë gjuhën e tyre për të qenë më të pëlqyeshëm, ata gjithashtu nuk po filtrojnë pikëpamjet e tyre”.
Sharja qetëson gjithashtu dhimbjen emocionale, por ndërsa shajmë më shumë, fjalët fillojnë të humbin fuqinë e tyre emocionale dhe nuk ka më të njëjtin efekt qetësues. Sidoqoftë, vini re se ndikimi emocional i sharjeve ndryshon midis nesh dhe ndikohet nga përvoja jonë dhe konteksti.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.