Martesa shkakton stres? Studiuesit përmendin disa arsye si shkaktarë

Konkluzionet e fundit flasin ndryshe për martesën. Ajo mund të largojë në lumturi pasi mund t’i bëjë njerëzit më të prirur ndaj depresionit.

Zënkat e vazhdueshme, mosmarrëveshjet familjare dhe zhgënjimet e mundshme nga gjysma tjetër rrisin stresin, si rezultat i të cilit ai “zë rrënjë” në trup dhe nuk mund të kompensohet nga pozitivet e jetës martesore.

Konkluzioni u arrit nga studiuesit nga Universiteti i Wisconsin-Madison në SHBA, pas 11 vitesh hulumtim dhe u botua në “Journal of Psychophysiology”.

Studiuesit u kërkuan çifteve të martuara t’u përgjigjen pyetësorëve në lidhje me nivelet e stresit që ata ndjenin. Pjesëmarrësit plotësuan pyetësorët përsëri nëntë dhe 11 vjet më vonë. Nga ana e tyre, studiuesit regjistruan se sa shpejt mund të kapërcenin një përvojë negative. Sidoqoftë, ata arritën në përfundimin se njerëzit që kishin përjetuar stres kronik në martesën e tyre gjatë gjithë këtyre viteve nuk mund të mbanin kujtimet pozitive nga martesa e tyre dhe ishin më pranë depresionit.

Share With:
Tags
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.