Restaurohet qilimi i sulltan Abdylhamitit, ishte thurur 119 vjet më parë

Puna e restaurimit ka filluar me qilimin më të madh në Pallatin Dolmabahçe të Stambollit, i cili dikur ishte rezidenca e princave të kurorës gjatë epokës së fundit të Perandorisë Osmane.

Sipas mediave turke, qilimi 124 metra katrorë po riparohet me përpikmëri nga tetë ekspertë në punëtorinë e Rezidencës Yıldız Şale.

Qilimi 119-vjeçar zbukuron dyshemenë e Sallës së Madhe Ceremoniale të pallatit, ku mbaheshin ceremonitë zyrtare gjatë periudhës Osmane.

Ai thuhet se është thurur në Fabrikën Perandorake “Hereke” në vitin 1902, gjatë sundimit të Sulltanit Osman Abdylhamid II.

Mustafa Köksal, i cili është përgjegjës i punëtorisë së qilimave të Rezidencës Yıldız Şale, ka dhënë detaje në lidhje me qilimin.

“Është një qilim që ka dëshmuar 119 vjet histori. Pesha e tij është afër një ton. Disa pjesë të saj janë dëmtuar për shkak të diellit. Ne kemi filluar të punojmë katër muaj më parë dhe planifikojmë të përfundojmë restaurimin e tij pas katër muajve të ardhshëm. Ne kemi përfunduar 50% të riparimit. Pas përfundimit të riparimeve dhe kryerjes së ekzaminimit, ne do ta kthejmë atë në vendin e tij”, tha ai.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.