Intervista/ Rama: BE nuk i ka mbajtur premtimet

Dje në Bruksel, kryeministri shqiptar, socialisti Edi Rama, e kishte të vështirë të fshihte zhgënjimin dhe nervozizmin për një ngërç në procesin e anëtarësimit në BE që prek vendin e tij dhe Maqedoninë e Veriut.

“Ishte një ditë e keqe për Unionin”, tha ai gjatë një interviste telefonike me “Corriere della Sera”.

Intervista

Ditë e keqe, pse?

Rama: Sepse nuk ishte e mundur të lironim Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, pengje vetëm të një vendi të BE-së, Bullgarisë, e cila është edhe anëtare e NATO-s, njësoj si ne. E gjithë kjo përballë 26 shteteve të tjera anëtare që duken të pafuqishme dhe me një luftë te porta.

Pse jeni peng i Bullgarisë?

Rama: Thjesht për çështjet e tyre të brendshme politike, asgjë më shumë.

A prisnit një hap përpara për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut?

Rama: BE nuk i ka mbajtur premtimet. Dhe nuk e them unë, të njëjtët drejtues të komunitetit e pranojnë që ne i kemi bërë detyrat e shtëpisë, por pavarësisht kësaj, jemi ende të vendosur.

Ju diskutuat me Presidentin francez Macron, me atë të Këshillit Evropian Michel dhe me Komisionin von der Leyen, çfarë i thatë njëri-tjetrit?

Rama: Ne diskutuam se si të dilnim nga kjo situatë dhe u thashë se mbështesim idenë e një komuniteti të ri evropian.

A duhet hequr unanimiteti nga vendimet e BE-së?

Rama: Unë në të vërtetë mendoj kështu, 100%. Jam i vetëdijshëm se kjo është një çështje e ndjeshme për vendet anëtare, e cila ka historinë dhe rëndësinë e saj. Por ka ardhur koha për ta hequr atë.

Keni folur për këtë me kryeministrin italian Mario Draghi?

Rama: Sigurisht. Diskutuam këtë situatë, urgjencën e gjetjes së një zgjidhjeje. Diskutuam edhe ndikimin rus në Ballkan.

A rrezikohet Ballkani nga infiltrimi nga Rusia dhe Kina me këtë ngërç?

Rama: Nuk ka dyshim që zona përfaqëson një pikë të dobët të kontinentit për sa i përket rrezikut të depërtimit nga subjektet e tjera. Nëse shikojmë Rusinë, është e qartë se ajo ka mënyrat dhe kanalet e veta që e bëjnë Ballkanin të pambrojtur: kjo është arsyeja pse ne dhe shtetet e tjera të zonës po punojmë për Ballkanin e Hapur që pret të anëtarësohet në BE.

Putini do të jetë i lumtur me këtë ngërç…

Rama: Putini mund të mos jetë në gjendje të mirë shëndetësore, por Bashkimi Evropian nuk është më mirë.

Pra, si kujdeset BE për veten?

Rama: Nuk mund të them asgjë për këtë: ne nuk jemi ende brenda Unionit dhe nuk na takon neve të ofrojmë kujdesje. Por nevoja për të nisur një reformë të thellë të BE-së është shfaqur qartë mes liderëve të BE-së, diçka që ata e kanë thënë prej vitesh.

A e mbështesni idenë e një BE me dy standarde?

Rama: Unë mendoj se çdo gjë e re në BE është më e mirë se kjo situatë, por kjo status-quo është e papranueshme.

A e lë në hije fatin tuaj dhënia e statusit të vendit kandidat Ukrainës?

Rama: Aspak. Janë dy skedarë të veçantë. Ukraina meriton të jetë një kandidate për anëtare të BE-së, edhe nëse statusi i vendit kandidat nuk sjell shumë më tepër, siç e dëshmon edhe historia e Shqipërisë.

A duan ende shqiptarët të anëtarësohen në BE?

Rama: Nuk mund të jap përqindje, por qëndrimi i shqiptarëve ndaj Evropës nuk ka ndryshuar: duan të jenë anëtarë dhe protagonistë aktivë të BE-së.

Kur mendoni realisht se Shqipëria do të anëtarësohet në Bashkimin Evropian?

Rama: Sinqerisht? E pamundur të thuhet. Të parashikosh lëvizjet e BE-së është si të parashikosh fatkeqësi të mëdha natyrore.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.