Korrupsioni në Kosovë/ Havolli: Mbi 65 zyrtarë të lartë të institucioneve janë nën hetim

Drejtori i Agjencisë Kundër Korrupsionit në Kosovë, Shaip Havolli, ka deklaruar se mbi 65 zyrtarë e ish-zyrtarë të lartë të institucioneve të Kosovës janë të dyshuar dhe po hetohen për korrupsion. Ndër ta, përfshihen ministra, zëvendëskryeministra, kryetarë komunash, anëtarë këshillash drejtues, anëtarë bordesh e të tjerë.

Sipas tij, mungesa e një vullneti politik po ndikon në mosluftimin si duhet të korrupsionit. Havolli thotë se agjencia ka ndeshur në raste të ndryshme korruptive, nga ato më të lehta; të punësimit e deri në nivelet më të larta; të shpërdorimit të detyrës zyrtare.

“Këtë vit kalendarik e ka vështirësuar ende gjendja e pandemisë. Do të thotë, shumica e mekanizmave anti-korrupsion, janë fokusuar në çështje të pandemisë dhe më pak ka pasur progres në luftimin dhe parandalimin e korrupsionit. Ne, si Agjenci Kundër Korrupsionit, pavarësisht problemeve që na janë paraqitur sa i përket punës këtu në agjenci, jemi munduar që edhe në kuadër të këtyre masave kufizuese dhe me staf të kufizuar, që të trajtojmë një numër të madh të rasteve, të cilat kanë ardhur në agjenci”, tha ai.

Më tej, Havolli tha se “Gjatë këtij viti kemi trajtuar një numër të madhe të rasteve. Deri më tani, kemi dërguar 65 raste me kallëzim penal për zyrtarë të lartë në prokuroritë përkatëse. Pandemia ndali çdo gjë, por jo korrupsionin. Ky numër nuk është i saktë, sepse këto janë statistika vetëm të përafërta meqë është numër më i madh kallëzimeve penale. Po ashtu, në Policinë e Kosovës dhe institucionet e tjera kemi dërguar afro edhe 20 shkresa, që e tejkalojnë mandatin e agjencisë për hetime të mëtejshme. Nëse flasim për nivelin, pozitat apo rastet që i kemi dërguar në prokuroritë përkatëse, diku 25 raste i takojnë nivelit qendror. Dyzet raste i takojnë nivelit lokal, 18 raste u takojnë niveleve të ndryshme, agjencive të ndryshme dhe dy raste janë në nivelin gjyqësor. Do të thotë, është një numër i madh që hyn në kategorinë e zyrtarëve të lartë, për të cilët është ushtruar kallëzim penal për shpërdorim të detyrës zyrtare dhe çështje të tjera të deklarimit të pasurisë për zyrtarë të lartë”, shtoi ndër te tjera, Havolli gjatë një prononcimi për Radion Europa e Lirë

Këtë javë, më 9 dhjetor, shënohet Dita Ndërkombëtare Kundër Korrupsionit. Edhe në Raportin e Progresit të Komisionit Evropian për shtetet e Ballkanit Perëndimor të publikuar në tetor të vitit 2020, thuhet se korrupsioni në Kosovë është i përhapur dhe vazhdon të jetë një shqetësim serioz.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.