Mitsotakis: Greqia ka qenë viktimë e një politike të gabuar të BE

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis foli në Forumin Strategjik Bled në Slloveni, duke shprehur synimin e tij për të mos lejuar rifillimin e vitit 2015 dhe flukset e pakontrolluara të migrimit në Greqi pas ngjarjeve dramatike në Afganistan.

Gjatë dialogut midis krerëve të ftuar të shteteve dhe qeverive të BE -së, përfaqësuesve të Komisionit Evropian dhe vendeve të Evropës Qendrore dhe Juglindore, Z. Mitsotakis duke iu përgjigjur deklaratave të Presidentit të Parlamentit Evropian David Sassoli mbi nevojën për të treguar solidaritet, Ai theksoi se Greqia nuk do të pranojë përsëritjen e flukseve të pakontrolluara migratore në Evropë.

“Unë përfaqësoj një vend që ka qenë viktimë e një politike dhe një gabimi të madh nga institucionet evropiane, pasi ne nuk kemi arritur ende një politikë të përbashkët të imigracionit dhe azilit në nivelin e BE. Megjithatë, ne kemi rënë dakord të ruajmë kufijtë tanë me respekt për ligj ndërkombëtar.

Zoti Sassoli, duke mashtruar z. Mitsotakis, kujtoi se ai ishte një nga presidentët e institucioneve evropiane që u takuan në Evros në Mars 2020 për të treguar në praktikë se kufijtë evropianë në Greqi duhet të mbrohen për të mirën e përbashkët.

“Asnjë vend nuk do të lihet vetëm për shkak të vendndodhjes së tij gjeografike kur të përballet me sfida të tilla si emigracioni. Greqia nuk do të mbetet vetëm si asnjë vend tjetër në Mesdhe apo Baltik. Ne kemi nevojë për një politikë të përbashkët imigrimi dhe azili në nivel evropian. Por ka një problem. “Ndërsa Parlamenti Evropian po na bën thirrje të shkojmë përtej Rregullores së Dublinit, Shtetet Anëtare, domethënë qeveritë, nuk po i japin BE -së fuqinë për ta bërë këtë”, tha ai.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.