Gjermania, Roth: Dështimet në zgjerim, me pasoja për stabilitetin dhe sigurinë në Evropë

Ministri gjerman për Çështje Evropiane, Michael Roth, e ka quajtur “gabim serioz politik” dështimin për miratimin e kornizës për nisjen e negociatave të BE-së me Maqedoninë e Veriut dhe, me disa kushte, edhe me Shqipërinë.

Ai e tha këtë të martën, para nisjes së diskutimeve në Këshillin e Çështjeve të Përgjithshme të BE-së, që e kryeson Gjermania.

Ministri gjerman tha se, lidhur me procesin e zgjerimit “për fat të keq, deri tani nuk ishim në gjendje të arrijmë progres për gjërat që më parë ishim pajtuar”.

“Ne po bëjmë gjithçka në mundësitë tona si Presidencë që të arrijmë deri tek pajtimi sa më shpejt që të jetë e mundur, në mënyrë që të mundësohet konferenca e parë e negociatave të anëtarësimit me Maqedoninë e Veriut dhe, po ashtu, varësisht nga përmbushja e disa kushteve të mbetura, edhe me Shqipërinë. Çfarëdo tjetër do të ishte një gabim serioz politik në dëm të stabilitetit dhe sigurisë së rajonit të Ballkanit Perëndimor, që po ashtu do të dëmtonte shumë edhe sigurinë e Evropës në tërësi. Secili do të duhej të ishte i vetëdijshëm për këtë”, ka shtuar ai.

Vendimi për të miratuar kornizën negociuese të BE-së për Maqedoninë e Veriut është bllokuar nga Bullgaria e cila kërkon që disa çështje bilaterale që ka me Maqedoninë e Veriut, e që lidhen me identitetin dhe gjuhën, të jenë pjesë e kësaj kornize.

Diplomatët evropianë kanë thënë se, nëse nuk kalon vendimi për Maqedoninë e Veriut, atëherë disa shtete anëtare të BE-së kundërshtojnë çfarëdo shqyrtimi të vendimit për Shqipërinë.

Të dyja këto shtete kanë statusin e vendit kandidat dhe tashmë është marrë vendimi që të nisin procesin e negociatave të anëtarësimit. Por, për të ndodhur kjo, BE-ja duhet të miratojë kornizën e saj negociuese, e kjo bëhet vetëm me pajtimin e të gjitha shteteve anëtare./REL

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.