Eurodeputetët, kërkesë Këshillit: Hapni negociatat me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut

Një numër eurodeputetësh i kërkojnë Këshillit të mos vonojë apo ndalë procesin e integrimit të Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut.

Në një deklaratë të përbashkët, 20 prej tyre thonë se bllokimi aktual në bisedimet e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë po rrezikon besueshmërinë e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor.

DEKLARATA E PLOTE

Në prag të takimit të ardhshëm të ministrave të çështjeve Evropiane sot, eurodeputetët i bëjnë thirrje Këshillit të miratojë kornizat negociuese për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë.

Në deklaratën për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, të nënshkruar nga më shumë se 20 eurodeputetë, përfaqësues të grupeve politike nxisin të gjitha palët e përfshira për të gjetur një zgjidhje për të siguruar që negociatat e pranimit të fillojnë para fundit të vitit.

Duke paralajmëruar se bllokimi aktual në bisedimet e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë po rrezikon besueshmërinë e Bashkimit Evropian në Ballkanin Perëndimor, ata i bëjnë thirrje Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut të gjejnë një kompromis mbi çështjet dypalëshe në pritje për të shmangur shtyrjen e procesit të pranimit më tej.

Bullgaria duhet të miratojë hapjen e konferencës ndërqeveritare (IGC) me Maqedoninë e Veriut sa më shpejt të jetë e mundur dhe në çdo rast në dhjetor, duke pranuar kështu përpjekjet e vendit në procesin e pranimit në BE. Maqedonia e Veriut, në rolin e saj si një vend i ardhshëm i pranuar, duhet gjithashtu të bëjë çdo përpjekje të mundshme nga ana e saj për të zgjidhur çështjet e pazgjidhura, theksojnë eurodeputetët në deklaratën e tyre.

Shqipëria gjithashtu meriton të shkojë përpara në rrugën e saj drejt pranimit në BE, thonë eurodeputetët, duke treguar përpjekjet e saj gjithëpërfshirëse për t’u reformuar, në veçanti në sektorin e drejtësisë, gjatë viteve të fundit, si dhe vlerësimin pozitiv të Komisionit. Ata shtojnë se përpjekja është e nevojshme nga Shqipëria në disa fusha, në rrugën e saj për të përmbushur të gjitha kushtet e paraqitura në Konkluzionet e Këshillit.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.