SHBA/ Martin Shkreli urdhërohet t’ia kthejë 64 milionë dollarë qeverisë

Martin Shkreli, ish-drejtuesi i firmës së barnave, ‘Pharma Bro’, që ndikoi në rritjen dramatike të çmimit të një ilaçi që shpëton jetën, është përjashtuar nga industria amerikane përgjithmonë.

Në një vendim të premten, gjyqtarja Denise Cote e urdhëroi atë të kthente 64.6 milionë dollarë (47 milionë £) në fitimet që ai bëri nga skema.

Ajo vendosi se veprimet e Shkrelit kishin shkelur ligjet kundër monopoleve. Derisa ai aktualisht po vuan dënimin me burg për mashtrim të investitorëve.

Por ky vendim ka të bëjë me veprimin që ai ndërmori në vitin 2015 për të rritur çmimin e Daraprim, një ilaç prej kohësh i përdorur për trajtimin e toksoplazmozës, nga 13,50 dollarë në 750 dollarë – rreth 4,000% – brenda natës.

Ai hartoi gjithashtu marrëveshje furnizimi për të bllokuar konkurrentët nga ofrimi i një versioni gjenerik të ilaçit të papatentuar, i cili përdoret për të trajtuar sëmundjen parazitare te gratë shtatzëna dhe pacientët me SIDA.

Shtatë shtete dhe Komisioni Federal i Tregtisë ngritën padi për sjelljen në vitin 2020, duke thënë se ai kishte shkelur ligjet shtetërore dhe federale që ndalojnë sjelljen antikonkurruese.

Sipas mendimit të saj, gjykatësi i qarkut amerikan Cote e quajti Shkrelin “lëvizësin kryesor” në skemë.

Vyera Pharmaceuticals, të cilën Shkreli e themeloi dhe më parë njihej si Turing Pharmaceuticals, më parë ra dakord të paguante 40 milionë dollarë.

Prokurorja e Përgjithshme e Nju Jorkut, Letitia James, një nga zyrtarët që ngriti padinë, tha se Shkreli dhe partneri i tij kishin ngritur në mënyrë të paligjshme “çmimin e një droge që shpëton jetë, pasi jetët e amerikanëve vareshin në balancë”.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.