Inflacioni kap majat, Britania në krizë urie

Çmimi i ushqimit në Mbretërinë e Bashkuar është rritur në “normën më të lartë të inflacionit që nga gushti 2008”.

Vendi ndjen ndikimin e luftës në Ukrainë, sipas Konsorciumit Britanik të Shitjes me Pakicë (BRC) dhe indeksit NielsenIQ.

Në përgjithësi, “inflacioni i ushqimeve u përshpejtua fuqishëm në 9.3% në gusht, nga 7.0% në korrik”.

“Rritja e presioneve të kostos lart e poshtë zinxhirëve të furnizimit bëri që inflacioni i çmimeve të dyqaneve arriti një nivel të ri në gusht. Lufta në Ukrainë, dhe si pasojë rritja e çmimit të ushqimit të kafshëve, plehrave, grurit dhe vajrave bimore vazhduan të rrisin çmimet e ushqimeve”, tha shefja ekzekutive e BRC, Helen Dickinson.

“Inflacioni i ushqimeve të freskëta në veçanti, u rrit në nivelin më të lartë që nga viti 2008, dhe produktet si qumështi, margarina dhe patatinat panë rritjet më të mëdha,” shtoi Dickinson.

Ushqimi i freskët tani është deri në 10.5% nga 8.0% në korrik.

“Rritja e çmimeve të dyqaneve po luan një inflacion më të gjerë në Mbretërinë e Bashkuar, i cili disa analistë parashikojnë se mund të arrijë në 18% në vitin 2023.

Situata është e zymtë si për konsumatorët ashtu edhe për shitësit me pakicë”, shtoi Dickinson.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.