Studimi/ Të prekurit nga COVID-19 janë më të rrezikshëm…

Sipas një studimi, pacientët me COVID-19 janë më infektues një ditë para se të shfaqin simptomat. Studiuesit përdorën një model kompjuterik për të përpunuar të dhëna për ngarkesën virale, sasinë e koronavirusit me të cilin është infektuar një person dhe si zvogëlohet gjatë gjithë infeksionit. Studimet e mëparshme kanë zbuluar se ngarkesa virale përputhet me infektivitetin dhe gjithashtu rrit gjasat e vdekjes, që do të thotë se një person i infektuar me një sasi të lartë të virusit në sistemin e tyre është më infektiv dhe gjithashtu në rrezik më të madh për të vdekur nga COVID-19.

Studiuesit zbuluan se sasia e virusit në sistemin e një personi merr më shumë kohë për t’u zvogëluar tek pacientët e moshuar, duke çuar në një luftë të zgjatur kundër COVID-19. Të dhënat nga 655 pacientë të pranuar në spitalin francez në Mars 2020 u analizuan nga shkencëtarët, të udhëhequr nga Universiteti i Parisit. Nga pacientët në studim, 40 përqind morën terapi me oksigjen, 144 u pranuan në ICU dhe 78 vdiqën. Modele komplekse matematikore u lejuan studiuesve të gjurmojnë në mënyrë retrospektive rrjedhën e infeksionit të një pacienti për të kuptuar se si virusi sillet në trup. Dinamikat si ngarkesa virale, kohëzgjatja e derdhjes virale dhe vde kshmëria u morën parasysh në ekuacionet.

Koha mesatare e zhvillimit të simptomave është llogaritur si shtatë ditë pas infektimit.
“Ne parashikojmë që ngarkesa virale e pikut ndodh mesatarisht një ditë para shfaqjes së simptomës,” shkruajnë studiuesit në studimin e tyre.

Sidoqoftë, ato shtojnë kohën ndërmjet kapjes së virusit dhe simptomave të para që shfaqen është më e shkurtër për njerëzit me ngarkesa më të larta virale. Kjo sugjeron që pacientët e pranuar herët pas shfaqjes së simptomës kishin ngarkesë më të lartë virale krahasuar me pacientët që mbërrinin më vonë gjatë infeksionit të tyre.

Studimi zbuloi gjithashtu se tek pacientët e moshës 65 vjeç ose më të vjetër, 59 përqind e grupit, qelizat e tyre ishin më pak të afta të çrrënjosin virusin në krahasim me njerëzit e rinj.

Si rezultat, u morën trupat e tyre 16 ditë pasi simptomat filluan të nxirrnin virusin nga sistemi i tyre, mesatarisht. Për pacientët më të rinj kjo ndodh në vetëm 13 ditë. Studimi gjithashtu vështroi se sa efektivë do të ishin trajtimet antivirale në pacientët me ngarkesa të larta virale. Në situatën hipotetike se ekzistonte një ilaç i cili mund të ndalojë ose 90 për qind të replikimit të virusit ose 90 për qind të infeksionit qelizor, studiuesit thonë se kjo do të zvogëlojë kohën që duhet për të pastruar të gjithë virusin me dy ditë për nën- 65 dhe nga tre ditë në mbi 65.

”Duke marrë parasysh një trajtim që bllokon 99 përqind të prodhimit viral, efektet do të përmirësohen më tej në pacientët e moshës nën 65 vjeç, me një reduktim mesatar të kohës në pastrimin viral prej 5.4 ditësh”, shkruajnë studiuesit.

“Efektet e trajtimit do të ishin më të ndjeshëm në pacientët mbi moshën 65 vjeç, me një vdekshmëri të zvogëluar nga 6.4 në 5.0 përqind për ata pa faktor rreziku shtesë dhe nga 19 në 14 përqind në ata që kanë të paktën një faktor tjetër rreziku.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.