Studimi: Të përbashkët dhe ndryshimet mes Delta dhe Omicron

Sipas një studimi, varianti i ri Omicron, i cili ka shkaktuar një alarm global, është më ngjitës se Delta. Madje studiuesit kanë shprehur shqetësimin për shfaqjen e mutacioneve të reja.

Viruset po pësojnë vazhdimisht ndryshime në materialin e tyre gjenetik. Këto mutacione mund të çojnë në shfaqjen e varianteve të reja të virusit. Disa variante zhduken ndërsa të tjerët vazhdojnë të përhapen në varësi të avantazhit të mbijetesës ndaj llojeve të tjera të virusit.

Mbikëqyrja epidemiologjike e mutacioneve të reja është një proces i vazhdueshëm dhe i mundimshëm që po zhvillohet në mbarë botën dhe kërkon bashkëpunim ndërkombëtar. Marrja e masave paraprake për të reduktuar  përhapjen e variantit, duke përfshirë vaksinimin kundër COVID-19, është mënyra më e mirë për të ndaluar shfaqjen e mutacioneve  të reja. Testet rutinë diagnostikuese nuk identifikojnë variantin e  SARS-CoV-2, por vetëm praninë e tij.

Prandaj nevojitet një teknologji më specifike e sekuencës së gjenomit për të identifikuar variantet. Vaksinat reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të rënda, shtrimit në spital dhe vdekjes nga COVID-19. Dozat përforcuese të vaksinës rekomandohen për të gjithë të rriturit mbi 18 vjeç. Ne nuk e dimë ende efektivitetin e saktë të vaksinave kundër varianteve të reja si Omicron.

Deri më sot, të gjitha variantet e SARS-CoV-2 shkaktojnë të njëjtat simptoma klinike të COVID-19. Disa lloje, të tilla si Alfa dhe Delta, mund të shkaktojnë simptoma më të rënda dhe një rrezik më të lartë të vdekjes.

Varianti i ri SARS-CoV-2 Omicron ka rritur shqetësimet në lidhje me transmetimin dhe potencialin mbizotërues mbi Delta. Mbajtja e një maske është një mënyrë efektive për të reduktuar transmetimin e varianteve. Personat që nuk janë vaksinuar duhet të jenë më të kujdesshëm  dhe të mbajnë maskë edhe në ambientet e brendshme. Përdorimi i maskës  është veçanërisht i rëndësishëm nëse një person jeton me njerëz që kanë një sistem imunitar të dobët, vuajnë nga sëmundje të tjera, janë të moshuar ose nuk janë plotësisht të vaksinuar.

Omicron

Origjina: Afrika e Jugut

Transmetueshmëria: Mund të përhapet më lehtë në krahasim me variantet e  tjera të virusit, përfshirë Delta.

Rreziqet: Për shkak të numrit të vogël të rasteve deri më sot, ashpërsia e sëmundjes dhe vdekja e lidhur me këtë variant është e paqartë.

Vaksina: Ende nuk ka informacione por vaksinat deri më tani janë efektive në parandalimin e sëmundjeve të rënda, shtrimit në spital dhe vdekjes. Të gjitha vaksinat e miratuara nga FDA pritet të jenë efektive, por ne nuk e dimë shkallën e mbrojtjes në krahasim me variantet e vjetra të virusit. Omicron nënvizon edhe më shumë rëndësinë e vaksinimit dhe dozave përforcuese.

Trajtimet: Disa terapi me antitrupa monoklonale ka gjasa të mos jetë efektive kundër Omicron.

Delta

Origjina: Indi

Transmetueshmëria: Transmetohet më lehtë se variantet e mëparshme të virusit.

Rreziqet: Mund të shkaktojë sëmundje më serioze se variantet e tjera.

Vaksina:  Deri më tani vaksinat janë efektive në parandalimin e sëmundjeve të rënda, shtrimit në spital dhe vdekjes. Të gjitha vaksinat e miratuara nga FDA janë efektive kundër  Delta.

Trajtimet: Pothuajse të gjitha variantet e identifikuara në Shtetet e Bashkuara (përveç ndoshta Omicron) i përgjigjen trajtimit me antitrupa monoklonal të miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA).

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.