Spanja në alarm: Bandat shqiptare po përdorin armët për ‘arin jeshil’

Presidenti i gjyqtarëve të Tarragona paralajmëroi për zgjerimin e një “krimi të organizuar dhe të rrezikshëm”, i cili po çon që nga vrasjet, në rrëmbime dhe korrupsion.

“Ne jemi shumë të shqetësuar për të ashtuquajturin” ari jeshil “, i cili gjeneron një rritje shumë të konsiderueshme të krimeve të drogës. Dhe në gjysmën e tyre përdoren armë zjarri.” Në këtë mënyrë, kryetari i Gjykatës së Krahinës Tarragona, Joan Perarnau, po shpjegonte rritjen e konsiderueshme që po bëjnë plantacionet e marihuanës në Tarragonë dhe në pjesë të tjera të Katalonjës.

Dhe ato që dikur ishin plantacione private, tani janë në pronësi të “krimit të organizuar dhe të rrezikshëm”, “i cili gjeneron vrasje të shumta, rrëmbime dhe trafikim njerëzish.

Magjistrati theksoi se shumë prej këtyre bandave të organizuara përbëhen nga kosovarë, shqiptarë, suedezë dhe afrikano -veriorë. Ata janë pjesë e një sektori “që gjeneron shuma të mëdha parash”.

Dhe po vërehet se ka filluar të ndikojë në korrupsionin e nëpunësve civilë,” tha magjistrati në një takim të Bordit Krahinor të Seguretat e Tarragona, në të cilin merrnin pjesë krerët e tre organeve të sigurisë – Mossos d’Esquadra , Policia Civile dhe Garda Kombëtare – si dhe gjithashtu ata përgjegjës në Policinë Gjyqësore – agjentët e ngarkuar me hetimet – dhe kryeprokurori.

Vitin e kaluar, në Katalonjë kishte më shumë se njëqind grabitje për drogë dhe shtatë vrasje. “Gjysma e këtyre lidhen drejtpërdrejt me këtë lloj krimi.” Ai theksoi gjithashtu se megjithëse nuk është një krim që gjeneron alarm të madh shoqëror, mund të çojë në konflikte me qytetarët e tjerë: “Ata po elektrizojnë dyert me rrezikun që ai sjell. Ata po vendosin gjithashtu kurthe për të mos hyrë në plantacione. ‘

Disa plantacione mund të gjenden nëpër shtëpi – të cilat ata zakonisht i zënë – në një magazinë industriale të braktisur ose të pushtuar, madje edhe jashtë, ua marrin me qira tokën pronarëve pa i vënë në dijeni të destinacionit përfundimtar të tokës së tyre.

Perarnau pranoi se, pas shumë vitesh, ishte shumë e rëndësishme që të kishte një takim si ky për të përcaktuar kriteret, “sepse ka pasur dyfishime në hetimet në gjykata të ndryshme” sepse kishte më shumë se një forcë policore pas të njëjtit komplot. “Dhe kjo – ndikon në efektivitetin e hetimit policor dhe gjyqësor.”

Kreu i gjyqtarëve të Tarragona kujtoi se Tarragona “ishte një pikë kalimi për marihuanën dhe kokainën dhe tani është bërë një prodhues në shkallë të gjerë” të drogës së fundi, duke e bërë Kataloninë eksportuesin kryesor në Evropë.

Dhe sipas zonave ku prodhohet më shumë, rajoni Maresme erdhi i pari, i ndjekur nga Gironès – zona më e afërt me Francën – dhe pastaj vinte Tarragona, Cam i ndjekur veçanërisht nga Delta de l’Ebre.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.