Sonda kineze në Mars, bëhen publike imazhe të reja nga planeti i kuq

Ditën e sotme Kina ka bërë publike imazhet e sondës të saj Mars duke eksploruar sipërfaqen e planetit të kuq, duke e shoqëruar me mesazhin se eksplorimi ka qënë një sukses i plotë.

Rover Zhurong, e emëruar kështu pas perëndisë të zjarrit në mitologjinë kineze, zbarkoi në rajonin e Utopia Planitia në 15 maj. Ky është misioni i parë kinez në Mars, duke e bërë atë vendin e dytë që zbarkon një rover në planet, pas Shtetet e Bashkuara.

Rover dërgoi imazhet e tij të para të Marsit në maj, disa ditë pas uljes. Fotot e reja këtë të premte përfshinin një panoramë 360 gradë të zonës së uljes, dhe një numër imazhesh që rover bëri pas uljes para se të fillonte të lëvizte nëpër zonë, sipas agjencisë shtetërore të lajmeve Xinhua. Një imazh tjetër tregonte sipërfaqen portokalli të Marsit, me shkëmbinj të shpërndarë, një krater rrethor në anën e largët dhe duna në distancë.

Një imazh i tretë tregon flamurin kinez pranë platformës së uljes. Rover gjithashtu bëri një selfie duke përdorur një aparat fotografik pa tel, duke treguar panelet diellore të zgjatura dhe një flamur të vogël kinez të stampuar në pajisjet e tij.

Roveri me gjashtë rrota me energji diellore ka për qëllim të zgjasë tre muaj, gjatë të cilit do të kërkojë shenja ose prova të jetës antike në sipërfaqen e Marsit. Ndërsa rover eksploron planetin, orbiteri i tij po kryen gjithashtu operacione zbulimi shkencor.

Misioni në Mars i Kinës arriti të hynte në orbitën e planetit dhe të ulte një rover që mund të përshkonte sipërfaqen e Marsit me një lëvizje. U deshën misione të shumta të NASA-s për të përfunduar ato hapa sfidues, megjithëse dekada para Kinës, midis 1971 dhe 1997.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.