Skandali në Holandë/ Ndalohet birësimi i fëmijëve nga jashtë

Holanda do të pezullojë birësimet ndërkombëtare të fëmijëve pasi një komision qeveritar zbuloi se disa fëmijë ishin vjedhur ose blerë nga prindërit biologjikë në vitet 1960. Prindërit në Holandë adoptuan rreth 40,000 fëmijë nga 80 vende në gjysmën e dytë të shekullit të kaluar. Frekuenca ka rënë në vitet e fundit dhe në vitin 2019, vetëm 145 fëmijë u birësuan.

Komisioni u bë nën presion nga një numër në rritje i fëmijëve të rritur të adoptuar të cilët filluan të hulumtojnë rrënjët e tyre dhe të cilët në shumë raste zbuluan se dokumentet e tyre të lindjes ishin falsifikuar ose vjedhur, ose që birësimi i tyre ishte i paligjshëm.

Këta janë fëmijë të adoptuar nga Bangladeshi, Brazili, Kolumbia, Indonezia dhe Sri Lanka midis 1967 dhe 1998. Në disa nga rastet më të vështira, u zbulua se fëmijët e birësuar përmes ndërmjetësve ishin vjedhur ose blerë me detyrim nga prindërit e tyre biologjikë.

Ministri Hollandez për të Drejtat e Njeriut Sandër Deker tha se pavarësisht reformave, shumë mbetet jashtë syve të tyre në disa vende të huaja. Në një letër që njoftonte pezullimin e birësimeve ndërkombëtare, ai u kërkoi falje fëmijëve të birësuar, kujdestarëve të tyre dhe prindërve biologjikë që u prekën në shkallë të ndryshme nga kjo praktikë.

Decker tha se qeveria e ardhshme do të vendosë nëse do të pranojë një sistem për birësimin e fëmijëve nga jashtë, i projektuar në mënyrë që ajo të mos jetë subjekt i abuzimeve të ngjashme.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.