Shteti i dytë në botë që vendos flamurin e tij në Hënë. Zbulojeni…

Kina ka vendosur flamurin e saj në Hënë, 50 vite pasi Shtetet e Bashkuara vendosën për herë të parë flamurin atje.

Fotografitë nga Administrata Kombëtare e Hapësirës së Kinës tregojnë Flamurin e Kuq me pesë yje që mban ende në sipërfaqen e Hënës.

Ato u morën nga një aparat fotografik në sondën hapësinore Chang’e-5, përpara se ajo të largohej nga Hëna me mostra shkëmbi, të enjten.

Dy misione të mëparshme hënore kineze kishin flamuj në veshje – kështu që asnjëri nuk mund të ngjitej në Hënë.

Shtetet e Bashkuara ngulën flamurin e parë në Hënë gjatë misionit të drejtuar Apollo 11 në vitin 1969. Pesë flamuj të tjerë të SHBA-së u vunë në sipërfaqen e Hënës gjatë misioneve pasuese deri në 1972-n.

Në vitin 2012, NASA publikoi imazhe satelitore që tregonin pesë prej flamujve ishin akoma në këmbë, por ekspertët e cituar në raportet e medias thonë se ata ka të ngjarë të jenë zbardhur nga shkëlqimi i diellit.

Flamuri i parë, tha astronauti Buzz Aldrin, ishte vendosur shumë afër modulit hënor Apollo dhe, siç tha po ai, është hequr ndoshta kur moduli shpërtheu.

Share With:
Tags
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.