Varianti indian/ Shkencëtarët, thirrje Anglisë: Vaksinim më të shpejtë

Shkencëtarët po i kërkojnë qeverisë britanike të shpejtojë me dozat e dyta të vaksinave Covid dhe të vonojë lehtësimin e kufizimeve në Angli deri më 21 qershor për të trajtuar përhapjen rrënqethëse të rasteve të reja.

Të dhënat kanë treguar se varianti i koronavirusit i zbuluar për herë të parë në Indi, i njohur si B.1.617.2, po vazhdon të përhapet në të gjithë Anglinë dhe mendohet se po nxit një rritje të rasteve.

Besohet se është edhe më i transmetueshëm sesa varianti i parë i zbuluar në Kent, i cili më parë mbizotëronte, dhe disi më rezistent ndaj vaksinave Covid, veçanërisht pas një doze.

Situata ka bërë që disa shkencëtarë të paralajmërojnë se vendi është në fazat e hershme të një vale të tretë të koronavirusit, i cili, përkundër programit të vaksinimit, sugjeron se mund të çojë në një rritje të shtrimeve në spital dhe vdekjeve dhe se lehtësimi i kufizimeve në Angli duhet të rishikohet.

Shoqata Mjekësore Britanike i bëri thirrje kryeministrit, Boris Johnson, të respektojë premtimin e tij për të hequr masat, bazuar “në të dhëna, jo në data”.

“Ne jemi në një moment të rëndësishëm,” tha kryetari i këshillit BMA, Dr Chaand Nagpaul, i cili paralajmëroi se një fund para kohe i të gjitha kufizimeve ligjore mund të rezultojë në një rritje të infeksioneve që do të minonin shërbimin tonë shëndetësor dhe do të prishnin të gjithë progresin e bërë kundër Covid-19. “Ne nuk kemi mundësi të përsërisim gabimet e së kaluarës”, tha ai.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.