Eksperti: Pandemia e Covid-19 shtyn dasmat edhe për disa vite

Një ekspert i Covid-19 ka thënë se ngjarjet e mëdha, si festivalet dhe ceremonitë martesore, ka të ngjarë të mos ndodhin më për “disa vjet”, për shkak të kërcënimit që paraqet akoma virusi.

Tim Spector, profesor i epidemiologjisë gjenetike në “King’s College” në Londër, tha se britanikët duhet të presin për disa kohë, pavarësisht nga programi i vaksinimit masiv.

Spektatorët aktualisht janë të ndaluar të marrin pjesë në ngjarje sportive dhe dasmat e mëdha. Në muajt e fundit, forcat e policisë kanë mbyllur një numër dasmash të mëdha që shkelin rregullat e pandemisë.

Profesor Spector tha se ndalimi i organizimeve me shumë pjesëmarrës ka të ngjarë të jetë në fuqi për “disa vite të ardhshme”.

Ai tha për “Times Radio”: “Unë nuk mund të shoh që papritmas kemi një tjetër festival, nuk mund të shoh që kemi dasma masive me njerëz që vijnë nga e gjithë bota. Unë mendoj se për vitet e ardhshme ato ditë janë zhdukur. Ne duhet të vazhdojmë të bëjmë gjëra të lehta, duke mbajtur distancë nga njëri-tjetri në publik, maska, larje dore. Këto gjëra nuk kushtojnë asgjë për t’u bërë. Duhet të mësohemi me këtë dhe kjo do të na lejojë të bëjmë gjërat që duam t’i bëjmë më lehtë dhe më lehtë”.

Duke adresuar normat e infeksionit, siç shihet në Studimin e tij të Zoe Covid Symptom Study UK Infection Survey, ai tha: “Ne po shkojmë drejt vendit ku normat janë përgjithësisht shumë më të ulta kudo, ne po shohim rreth një në 170 njerëz të prekur mesatarisht”.

Profesor Spector tha se ai besonte se rivendosja e rregullit të gjashtë personave që lejojnë njerëzit të takohen jashtë duhet të “inkurajohet patjetër” në të njëjtën kohë kur shkollat ​​fillore fillojnë të kthehen.

Në maj të vitit të kaluar, profesori Spector tha se Cheltenham Festival dhe ndeshja e Liverpoolit në Champions League kundër Atletico Madrid, të ndjekur nga rreth 52,000 njerëz në Anfield, kontribuan në një rritje të vdekjeve nga koronavirusët në Mbretërinë e Bashkuar.

Ai tha se ngjarjet kishin “shkaktuar vuajtje dhe vdekje të shtuar që përndryshe nuk do të kishin ndodhur”.

Të dhënat nga aplikacioni i tij Zoe treguan se Cheltenham dhe North West u bënë të dy “pikat kryesore” për virusin, shtoi ai.

Mbledhjet masive u ndaluan pak më shumë se një javë më vonë kur u vendos bllokimi i parë.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.