OBSH: Omicron nuk do të jetë varianti i fundit

Zëdhënësi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, Tarik Jasarevic u shpreh se Omicron është më i butë se Delta, por nuk është i padëmshëm dhe ushtron presion në infrastrukturën shëndetësore. Ai tha se ky variant nuk do të jetë i fundit.

Edhe pse Omicron shkakton sëmundje më pak të rënda se Delta, ai mbetet një virus i rrezikshëm, veçanërisht për ata që nuk janë vaksinuar.

Omicron ka një avantazh të konsiderueshëm në rritje, që do të thotë se po zgjerohet më shpejt se Delta. Transmetimi ka ndodhur edhe tek ata që janë vaksinuar ose kanë një histori të infeksionit të mëparshëm. Ka prova në rritje se ky variant mund të shmangë imunitetin.

Koronavirusi është ende në zhvillim dhe nuk e dimë se si do të duket varianti i ardhshëm. Por Omicron ndoshta nuk do të jetë mutacioni i fundit që shohim.

Ka prova në rritje se vaksina është efektive kundër Omicron, por ne kemi ende një rrugë të gjatë për të bërë. Deri më tani, ne besojmë se vaksinat janë më pak efektive kundër infeksionit Omicron dhe sëmundjes simptomatike në krahasim me Delta.

Megjithatë, marrja e një doze përforcuese duket se rrit mbrojtjen dhe vaksinat duket se mbeten jashtëzakonisht efektive në mbrojtjen kundër sëmundjeve të rënda, shtrimit në spital dhe vdekjes” deklaroi ai.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.