National Geographic Society: Toka ka pesë oqeane

Organizata jofitimprurëse tha se ka vendosur të pranojë zonën ujore përreth Antarktidës si një oqean të veçantë.

Oqeani Jugor është oqeani i pestë që njihet nga grupi që kur filloi të përgatiste hartën në 1915. Të tjerët përfshijnë Oqeanin Atlantik, Paqësor, Indian dhe Arktik, sipas “Independent”.

“National Geographic” tha se hartografët e saj kanë vendosur që “rryma e shpejtë që qarkon Antarktida i mban ujërat atje të dallueshme” dhe të denjë për t’u konsideruar një oqean më vete.

“Oqeani Jugor është njohur prej kohësh nga shkencëtarët, por sepse asnjëherë nuk ka pasur marrëveshje në nivel ndërkombëtar, ne kurrë nuk e kemi njohur zyrtarisht atë”, tha Alex Tait, një gjeograf nga Shoqata Kombëtare Gjeografike.

Ai tha se komiteti i politikës së hartave të grupit kishte marrë në konsideratë ndryshimin për vite me radhë dhe gjurmimin e Oqeanit Jugor duke u përmendur “gjithnjë e më shumë” nga shkencëtarët dhe shtypi.

Tait shtoi se Shoqëria Kombëtare Gjeografike ka ndërmarrë hapin për të njohur Oqeanin Jugor “për shkak të ndarjes së tij ekologjike”.

Sipas Fondit Botëror (WWF), Oqeani Jugor, i cili rrethon të gjithë kontinentin Antarktik është më i ri nga oqeanet e botës, duke u formuar kur Antarktida dhe Amerika e Jugut u zhvendosën rreth 30 milion vjet më parë.

“Pak nga mjediset e shkretëtirës së mbetur të Tokës janë më të vlefshme ose të prekshme sesa Antarktida dhe Oqeani Jugor përreth”, thotë ai.

Share With:
Tags
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.