Hakerët francezë shtypin 54 mijë certifikata false të vaksinimit kundër Covid

Hakerët dyshohet se erdhën deri tek disa të dhëna private personale të një motre medicinale në qytetin francez të Nantes dhe e përdorën këtë informacion për të bërë 54 mijë certifikata kundër coronavirusit. Qeveria franceze, ndërkohë, tha se kishte zbuluar 110 mijë leje false deri më tani.

Historia e infermieres u publikua nga Ouest-France, e cila pretendon se kartat false për virus tashmë janë “në qarkullim”.

Sistemi francez i kalimit për COVID-19 funksionon në mënyrë të ngjashme me sistemet e kalimit në pjesën tjetër të Bashkimit Evropian. Sistemi funksionon duke çiftuar një “çelës publik” që përmban kodin QR në telefonin celular të personit të vaksinuar dhe një “çelës privat” në pronësi të spitalit, farmacisë ose ofruesit të kujdesit shëndetësor që i ka vaksinuar. Kodi skanohet në vendet ku janë kontrolluar lejet, dhe nëse leja është e vlefshme, shfaqet një shenjë e gjelbër e kontrollit. Përndryshe shfaqet një kryq i kuq, raporton lepoint.

Një çelës privat si ai që kishte infermierja e Nantes mund të përdoret për të krijuar një numër të pakufizuar lejesh, duke e bërë këtë informacion shumë të vlefshëm për hakerat dhe mashtruesit, dhe disa e përdorin atë për të shitur karta false në internet.

Tërheqja e lejeve false është një problem shtesë për autoritetet, sepse për të revokuar një leje, duhet të revokohet çdo leje e krijuar nga i njëjti çelës privat. Kjo do të thotë se duhet të bëhen leje të reja për ata që i kanë ato në mënyrë legale.

Historia nga Nantes është e fundit në një seri incidentesh të ngjashme në Francë. Një farmacist nga zona e Angers raportoi se kishte hakuar çelësin e tij privat në shtator, nga i cili u bënë 2700 kalime false dhe ai e zbuloi këtë pasi mori një numër jashtëzakonisht të madh kërkesash në një kompjuter për të verifikuar vërtetësinë e lejeve të reja.

Një mjek u arrestua në periferi të Parisit muajin e kaluar pasi dyshohet se shiti 220 karta false me një çmim prej 1000 euro secila. 

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.