Gjermania rrit pensionet nga korriku

Rreth 21 milionë pensionistë në Gjermani mund të presin me padurim një rritje të madhe më 1 korrik.

Në perëndim plusi është 5.35 përqind, në lindje 6.12 përqind, njoftoi Ministria Federale e Punës në Berlin.

Në fund të nëntorit, ministri Federal i Punës Hubertus Heil (SPD) tha se rritja do të jetë 4.4 përqind.

Arsyeja e rritjes më të lartë të pensioneve që nga viti 1983 (5.59 përqind) është trendi pozitiv i pagave. Tashmë është marrë në konsideratë rikthimi i të ashtuquajturit faktor catch-up i shpallur nga koalicioni. Ky ndryshim i planifikuar në llogaritje zbut rritjen e pensionit, përndryshe do të ishte edhe më e fortë.

Heil theksoi dje se rregullimi i konsiderueshëm i pensioneve ishte një lajm i mirë për ata “që e kishin mbajtur dyqanet të funksionojnë për vite me punën e tyre”.

“Sidomos duke pasur parasysh rritjen e çmimeve dhe situatën e krizës ndërkombëtare, është e rëndësishme të shihet se sistemi ynë i pensioneve funksionon”, tha Heil, raporton mediumi gjerman Merkur.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.