Franca bashkohet me Indinë pas konflikteve me Australinë

Presidenti Emmanuel Macron ka diskutuar bashkëpunimin në rajonin Indo-Paqësor me kryeministrin indian Narendra Modi.

Të dy udhëheqësit mbajtën një bisedë telefonike të martën, tha një deklaratë nga zyra e Macron, gjatë së cilës ata diskutuan gjithashtu çështje të tilla si kriza në Afganistan.

Australia tha javën e kaluar se do të anulonte një marrëveshje të mëparshme të vitit 2016 me Grupin Naval të Francës për të ndërtuar një flotë nëndetësesh konvencionale, dhe në vend të kësaj do të ndërtonte të paktën tetë nëndetëse me energji bërthamore me teknologji amerikane dhe britanike pasi goditi një partneritet trepalësh të sigurisë të quajtur Aukus.

Australia njoftoi Francën vetëm disa orë para se të tërhiqej nga marrëveshja e nëndetëseve, sipas qeverisë franceze.

Franca e quajti atë një goditje pas shpine.

Javën e kaluar, Parisi tërhoqi ambasadorët e tij nga Shtetet e Bashkuara dhe Australia pasi Australia anuloi marrëveshjen e mëparshme.

Franca është veçanërisht e zemëruar me SHBA -në për udhëheqjen e fshehtë të bisedimeve për aleancën e re strategjike.
Kina nga ana e saj ka denoncuar Aukus, duke paralajmëruar për një garë të intensifikuar të armëve në rajon.

Në bisedat e tyre telefonike, Macron dhe Modi thanë se “do të vepronin së bashku në një zonë të hapur dhe gjithëpërfshirëse Indo-Paqësori”.

Macron siguroi Modin për “angazhimin e vazhdueshëm të Francës për forcimin e autonomisë strategjike të Indisë, duke përfshirë industrinë dhe bazën e saj teknologjike, si pjesë e një marrëdhënieje të ngushtë të bazuar në besim dhe respekt reciprok”.

Deklarata nga zyra e Macron tha se qasja e përbashkët e Francës dhe Indisë do të kishte për qëllim promovimin e “stabilitetit rajonal dhe sundimit të ligjit, duke përjashtuar çdo formë të hegjemonisë”.

Diskutimi i Macron me udhëheqësin indian erdhi para një bisede të planifikuar me Presidentin amerikan Joe Biden.

Biden ka kërkuar një bisedë me Macron, por asnjë datë nuk është caktuar.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.