Etiopi, opozita dhe rebelët formojnë koalicion të ri

Grupet rebele dhe opozitarët që luftojnë kundër qeverisë në Etiopi vendosën të formojnë një front të ri të përbashkët.

Duke folur për Bloomberg, zëdhënësi i Ushtrisë Çlirimtare të Oromos (OLA), Odaa Tarbii tha se të paktën 9 formacione të ndryshme në pjesë të ndryshme të vendit do të formojnë një formacion të ri nën emrin “Fronti i Bashkuar i Forcave Federale Etiopiane”.

Tarbii tha se në ditët në vijim nënshkrimi për themelimin e organizatës do të vendoset në Washington.

Synohet që grupi, i cili do të përfshijë organizata të tilla si Fronti i Bashkimit Revolucionar Demokratik Afar dhe Ushtria Çlirimtare Popullore Gambella, të rrëzojë qeverinë e Abiy Ahmed dhe të krijojë një qeveri kalimtare.

Fronti rebel i Çlirimit Popullor Tigray (TPLF), i cili ka luftuar kundër ushtrisë etiopiane që nga nëntori 2020, së fundmi u bashkua me Ushtrinë Çlirimtare të Oromos dhe përshpejtoi përparimin e saj në jug drejt kryeqytetit Addis Ababa.

Thirrje nga bota për armëpushim

Qeveria etiopiane më 2 nëntor shpalli gjendjen e jashtëzakonshme për shkak të sulmeve të TPLF-së dhe formoi forcat e mbrojtjes kundër sulmeve të mundshme të TPLF në Addis Ababa.

Thuhet se forcat e TPLF-së që morën qytetet Dessie dhe Kombolcha në shtetin Amhara pas përleshjeve të rënda, janë rreth 350 kilometra larg kryeqytetit.

SHBA-ja, Bashkimi Evropian, Unioni Afrikan dhe disa vende afrikane kërkuan ndërprerjen e menjëhershme të konflikteve dhe fillimin e negociatave.

Megjithëse ushtria etiopiane pati sukses të pjesshëm në operacionet në fund të vitit të kaluar, ajo u tërhoq nga Mekelle, qendra e Tigray, më 28 qershor, duke përmendur situatën humanitare.

Konfliktet në veri të vendit gjatë vitit të fundit kanë zhvendosur rreth 2.5 milionë njerëz dhe kanë lënë më shumë se 5 milionë njerëz në nevojë për ndihmë urgjente në rajon.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.