Musk i vjen në ndihmë Ukrainës me ‘Starlink’

Zv.kryeministri i Ukrainës, Mykhailo Fedorov, konfirmoi se vendi i tij mori një dërgesë me pajisje “Starlink”, pasi ai postoi një “Twitter” për Elon Musk gjatë fundjavës.

Fedorov kërkoi që “stacionet ‘Starlink’ t’u drejtohen rusëve të arsyeshëm që të qëndrojnë në këmbë”. 

Musk iu përgjigj postimit të Fedorov në “Twitter”: “Shërbimi ‘Starlink’ tani është aktiv në Ukrainë”.

‘Starlink’ është një shërbim interneti satelitor që premton të ofrojë shpejtësi të brezit të gjerë.

Ai përdor “terminalet”, që në thelb janë pjata të vogla satelitore, për të marrë sinjalin.

Apeli në një zonë lufte është i dukshëm, pasi sinjali nuk mund të ndërpritet ose të kapet lehtësisht nga një forcë pushtuese.

Por, meqenëse ‘Starlink’ është ende në beta, shërbimi është shpesh i ndotur, i ngadalshëm dhe i rrënuar nga ndërprerjet . Dhe është e vështirë të gjykosh statusin e shërbimit ukrainas të internetit nga jashtë.

Monitoruesit e palëve të treta sugjerojnë se trafiku i internetit është ulur rreth 13 për qind, veçanërisht nga rajonet me luftimet më të ashpra. 

“Reuters” raporton se, sipas Observatorit IP Monash në Australi, “vetëm rrethi Obolonskyi i Kievit dhe pjesët qendrore të Kharkiv, në lindje të Ukrainës, treguan shenja të qarta të dështimit të internetit”.

Sa i përket kërkesës së Fedorovit që Musk t’u drejtohet rusëve të arsyeshëm që të qëndrojnë në këmbë, kjo kërkesë është ende e pazgjidhur.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.