CEO i ‘Pfizer’: Më mirë një vaksinë vjetore për Covid-19, se sa doza të shpeshta

Drejtori Ekzekutiv i kompanisë “Pfizer” Inc, Albert Bourla tha të shtunën se një vaksinë vjetore për Covid-19 do të ishte e preferueshme në krahasim me doza të shpeshta përforcuese në luftën kundër pandemisë së koronavirusit.

Vaksina e “Pfizer/BioNtech” për Covid-19 ka rezultuar efektive kundër rasteve të rënda dhe vdekjeve të shkaktuara nga varianti ‘Omicron’, por më pak efektive në parandalimin e transmetimit.

Me rritjen e rasteve, disa vende kanë zgjeruar programet e dozave përforcuese të vaksinës Covid-19 ose kanë shkurtuar kohëzgjatjen mes injektimeve ndërsa qeveritë përpiqen rrisin mbrojtjen nga Covid-19.

Në një intervistë me televizionin “N12 News” të Izraelit, zoti Bourla u pyet nëse ai parashikon që dozat përforcuese do të ofrohen rregullisht çdo katër deri në pesë muaj.

“Nuk do të ishte një skenar i mirë. Shpresoj që të kemi një vaksinë që do të duhet ta bëjmë një herë në vit”, tha Bourla.

“Një herë në vit – është më e lehtë të bindësh njerëzit ta bëjnë një gjë të tillë. Është më e lehtë për njerëzit që ta mbajnë mend. Pra, nga perspektiva e shëndetit publik është një situatë ideale. Ne po përpiqemi të shohim nëse mund të krijojmë një vaksinë që jep mbrojtje nga ‘Omicron’, por që është efektive edhe për variantet e tjerë dhe kjo mund të jetë një zgjidhje”, tha ai.

Sipas zotit Bourla, “Pfizer” mund të jetë gati të paraqesë për miratim një vaksinë të përshtatur për të luftuar ‘Omicron’ dhe ta prodhojë atë në masë që në mars.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në Shtetet e Bashkuara thanë të premten – duke cituar tre studime – se një dozë e tretë e një vaksine mRNA është çelësi për të luftuar ‘Omicron’-in, duke siguruar 90% mbrojtje kundër shtrimeve në spital.

Share With:
Tags
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.