Boeing dhe Airbus letër zyrtare: Të shtyhet aplikimi i teknologjisë 5G

Shefat e dy prodhuesve më të mëdhenj të avionëve në botë i kanë bërë thirrje qeverisë amerikane që të vonojë shpërndarjen e shërbimeve të reja telefonike 5G.

Në një letër, drejtuesit e lartë të Boeing dhe Airbus paralajmëruan se teknologjia mund të ketë “një ndikim të madh negativ në industrinë e aviacionit”.

Më parë janë ngritur shqetësime se spektri C-Band 5G wireless mund të ndërhyjë në elektronikën e avionëve. Gjigantët amerikanë të telekomunikacionit AT&T dhe Verizon do të vendosin shërbimet 5G më 5 janar.

“Ndërhyrja 5G mund të ndikojë negativisht në aftësinë e avionëve për të operuar në mënyrë të sigurt,” thanë bosët e Boeing dhe Airbus Americas, Dave Calhoun dhe Jeffrey Knittel, në një letër të përbashkët drejtuar Sekretarit të Transportit të SHBA, Pete Buttigieg.

Letra citonte studimin e grupit tregtar Airlines për Amerikën, i cili zbuloi se nëse rregullat 5G të Administratës Federale të Aviacionit (FAA) do të kishin qenë në fuqi në vitin 2019, rreth 345,000 fluturime pasagjerësh dhe 5,400 fluturime mallrash do të përballen me vonesa, devijime ose anulime.

Industria e aviacionit dhe FAA kanë ngritur shqetësime për ndërhyrjet e mundshme të 5G me pajisjet e ndjeshme të avionëve si matësit e lartësisë radio.

“Airbus dhe Boeing kanë punuar me aktorë të tjerë të industrisë së aviacionit në SHBA për të kuptuar ndërhyrjen e mundshme 5G me lartësimatësit e radios”, tha Airbus në një deklaratë.

BBC.com

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.