Blinken fton Kroacinë në Programin e udhëtimit pa viza drejt SHBA

Më 2 gusht 2021, Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken ka njoftuar se ka nominuar Kroacinë për Programin e Heqjes së Vizave. “Sot, unë nominova Kroacinë për t’u bashkuar me Programin e Heqjes së Vizave. Ky hap drejt udhëtimit pa viza njeh përparimin e jashtëzakonshëm të Kroacisë për të përmbushur standardet rigoroze për vendet pjesëmarrëse. Ne presim një marrëdhënie edhe më të fortë SHBA-Kroaci.”

Kryeministri kroat Andrej Plenkoviç u përgjigj me dy mesazhe ne Twitter:

“Ne konfirmojmë partneritetin midis Kroacisë dhe Shteteve të Bashkuara dhe përfitimin shumë të madh nga heqja e vizave për qytetarët kroatë, të cilët do të jenë në gjendje të udhëtojnë lirshëm për në Amerikë. Ne mezi presim zhvillimin e mëtejshëm të bashkëpunimit ekonomik dhe lidhjeve të biznesit!”

“E falënderoj Sekretarin e Shtetit Blinken që ftoi Kroacinë në Programin e Heqjes së Vizave, i cili është një nga hapat e fundit për heqjen e vizave për qytetarët. Me punën intensive të qeverisë kroate, të Ministrisë së Punëve të Jashtme dhe Ministrisë së Brendshme për të përmbushur kushtet, ne do të realizojmë një nga prioritetet e politikës së jashtme “.

Kujtojmë se vizat për Shtetet e Bashkuara do të hiqen jo më vonë se 30 shtatori – fundi i vitit fiskal amerikan, raporton Index.hr.

Kroacia ka punuar për heqjen e vizave me SHBA që nga viti 2007. Ndërsa heqja e vizave shpesh është lidhur me shkallën e refuzimeve, ka pasur – dhe vazhdon të jetë – komunikim dhe punë intensive për të përmbushur kriteret e rrepta të sigurisë.

Në vitet e fundit, Ministria e Brendshme e Kroacisë ka bashkëpunuar intensivisht me Departamentin Amerikan të Sigurisë Kombëtare për të forcuar kapacitetet e sigurisë si siguria kufitare, migracioni dhe mbrojtja ndërkombëtare, për të mbledhur dhe analizuar të dhënat për udhëtarët ndërkufitar dhe udhëtarët ajrorë, për luftën kundër terrorizmit dhe shkëmbimin e të dhënave për luftëtarët e huaj terroristë dhe shkëmbimi i informacionit.

Para vizitës vlerësuese në Kroaci, Ministria e Brendshme e këtij shteti po zhvillon takime paravlerësuese virtuale me Departamentin Amerikan të Sigurisë Kombëtare për të shkëmbyer informacion.

Heqja e vizave ka qenë një çështje diplomatike e pazgjidhur në marrëdhëniet midis dy vendeve për gati 30 vjet. Duhet të përmbushen disa parakushte për të hyrë në programin pa viza, dhe i fundit që Kroacia duhej të përmbushte ishte që të kishte më pak se tre përqind të kërkesave për viza në SHBA, të refuzuara.

Kroacia, Rumania, Bullgaria dhe Qiproja janë anëtarët e vetëm të BE -së vizat e të cilëve nuk janë hequr ende nga Shtetet e Bashkuara.

Në vitin 2014, Komisioni Evropian i kërkoi Shteteve të Bashkuara të hiqnin vizat për Kroacinë dhe vendet e tjera të BE -së, qytetarëve të të cilëve u duhej të kishin dokumentin për të hyrë në Shtetet e Bashkuara. Ata madje kërcënuan me masa reciproke, por kjo nuk ndodhi.

Polonia u përjashtua nga regjimi vetëm në fund të vitit të kaluar, pasi kreu një fushatë për të inkurajuar biznesmenët dhe zyrtarët që ishin pothuajse të sigurtë se do të merrnin një vizë për të aplikuar.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.