BE propozon një plan të thjeshtë të eksportit për prodhimet ukrainase

Bashkimi Evropian po propozon krijimin e “korsive solidariteti” ekskluzivisht për eksportimin e mallrave bujqësore nga Ukraina për të ndihmuar në lehtësimin e bllokadës së produkteve, e cila “po kërcënon sigurinë globale të ushqimit”, tha komisioni në një njoftim për shtyp të enjten.

Plani synon të integrojë infrastrukturën e Ukrainës dhe BE-së për të mobilizuar 20 milionë tonë metrikë grurë që duhet të largohen nga Ukraina brenda tre muajve, tha në njoftimin Komisionerja e BE-së për Transportin Adina Vălean.

“Mijëra kamionë dhe vagonë ​​janë bllokuar në anën ukrainase të shumë kufijve të BE-së, me një kohë mesatare pritjeje prej 16 ditësh për të kaluar – duke u rritur në 30 ditë në disa kufij”, – tha komisioni, raporton CNN.

Komisioni po u kërkon menaxherëve të mallrave dhe infrastrukturës që të ndërmarrin hapa për të thjeshtuar eksportet ukrainase, të tilla si vënia në dispozicion e më shumë automjeteve dhe caktimi i prioriteteve kohore.

Autoriteteve kombëtare u kërkohet gjithashtu të aplikojnë “fleksibilitet maksimal” për të “përshpejtuar procedurat në pikat e kalimit kufitar” dhe të punojnë për të siguruar më shumë kapacitete për ruajtjen e përkohshme të eksporteve ukrainase.

Bllokada e eksporteve – e ardhur nga lufta me Rusinë – përveç incidenteve të vjedhjes së drithit, siç thuhet në duart e forcave ruse, po shkaktojnë një krizë globale të furnizimit me drithëra si gruri dhe misri.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.