‘The Times’: Marinsat mbretërorë ‘kopjojnë’ taktikat e shkathëta të ukrainasve në luftën kundër rusëve

:

Komandot e marinës mbretërore po shohin me interes mënyrën se si Ukraina po lufton Rusinë, ndërsa ata shndërrohen në një forcë elitare që do të vendoset thellë pas linjave të armikut, kanë thënë oficerët e lartë britanikë.

Brigadieri Richard Cantrill, komandanti i Brigadës 3 Komando, tha se mënyra se si forcat e vogla dhe të shkathëta të Ukrainës u shpërndanë për të luftuar një armik më të madh, përdorimi i dronëve për të gjuajtur kolonat ruse dhe sistemet e saj të shpërndara të mbrojtjes ajrore, mund të informojnë taktikat britanike.

Gjatë një stërvitje në Rrethin Arktik , ai tha se komandantët e lartë ishin gjithnjë e më shumë të bindur se luftërat e së ardhmes do të ishin më shumë për shkathtësinë dhe vdekjen dhe më pak për formacionet masive.

“Ne e kemi kuptuar gjatë dekadës së fundit se kërcënimi ka ndryshuar ndjeshëm. Ne arritëm në përfundimin. . . ju duhet të jeni më përpara. . . dhe kur të jesh atje, duhet të shpërndahesh taktikisht për të mbijetuar, “tha Cantrill.

Ai shtoi se aftësia e Ukrainës për të shpërndarë forcat e saj për të shënjestruar automjetet e blinduara dhe tanket ruse, si dhe përdorimi i saj i dronëve, kishte “përforcuar” ndryshimin e strategjisë ushtarake të Mbretërisë së Bashkuar – e cila gjithashtu pason disa vite shkurtime në forcat e armatosura .

“Ata [ukrainasit] janë përhapur, kanë ruajtur armët e tyre. Nëse mund të shpërndaheni, mund të jeni vërtet vdekjeprurës, “tha ai, duke shtuar se marinsat kishin menduar se si të tejkalonin një forcë më të madhe për një dekadë.

“Kur shikoni Nagorno-Karabakun dhe shikoni Ukrainën, shihni se forcat e manovrimit që qëndrojnë së bashku dhe në kolona të blinduara janë thjesht tepër të cenueshme”, shtoi Cantrill, duke iu referuar konfliktit të vitit 2020 midis Armenisë dhe Azerbajxhanit dhe pushtimit rus.

Tanket ruse kanë pësuar një goditje në Ukrainë, ku humbjet e mëdha kanë bërë që disa vëzhgues të pyesin nëse automjetet e blinduara tradicionale janë ende të rëndësishme në një fushëbetejë moderne.

Videoja në mediat sociale ka treguar mbetjet e djegura të kolonave të blinduara ruse që janë zënë në pritë nga njësi të vogla luftarake ukrainase duke përdorur taktika guerile. Ukrainasit pretendojnë se gjatë gati pesë javë luftimesh, rusët kanë humbur 586 tanke dhe 1694 automjete të blinduara luftarake.

Armët portative antitank, përfshirë sistemet raketore Nlaw dhe Javelin, kanë formuar një pjesë kyçe të ndihmës ushtarake të dhuruar për mbrojtjen e Ukrainës nga Britania , Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e tjerë.

Cantrill, një specialist i luftës në mot të ftohtë, tha se rusët kishin pësuar humbje të konsiderueshme. Ai shtoi: “Unë mendoj se ajo që kemi parë është se disa nga sistemet e sofistikuara antitank kanë nënkuptuar në thelb se zonat urbane nuk janë të zbatueshme për rusët.”

Ai tha se rusët nuk ishin në kryeqytet, Kiev, “sepse nuk mund të hyjnë”.

Ai shtoi: “Kjo është arsyeja pse ata po sulmojnë Mariupolin nga krahu, gjë që është tepër e trishtueshme dhe katastrofike për Ukrainën, por është gjithashtu një tregues i dështimit”.

Si pjesë e stërvitjeve me fuqitë e tjera të NATO-s në Norvegjinë veriore, Cantrill vuri re gjashtë komando të paarmatosura që iu afruan një objektivi armik të pazbuluar përpara se ta çaktivizonin atë.

Megjithatë, ai tha se besonte se “manovra e blinduar” – në thelb luftimi duke përdorur grupe automjetesh të blinduara në të gjithë vendin – ishte “ende e zbatueshme nëse e bëni mirë”.

“Unë mendoj se ajo që kemi parë nga rusët është se ata nuk e kanë bërë domosdoshmërisht mirë,” tha ai, duke shtuar se për sa i përket stërvitjes dhe përgatitjes logjistike “ata thjesht nuk ishin në një vend të mirë”. Ai beson se Ushtria Britanike do të kishte sukses më të mirë me tanket e saj kryesore të betejës 148 Challenger të përmirësuara dhe mjetet e tjera të blinduara.

“Ushtria Britanike është një makinë tepër profesionale, e mbështetur nga logjistika e mahnitshme dhe disa komandantë të mëdhenj. Jam i sigurt se në disa kuptime ne mund të jemi më të suksesshëm në atë lloj përpjekjeje – jo se do të përpiqeshim ta bënim atë”, tha ai.

Ben Wallace, sekretari i mbrojtjes, ka thënë gjithashtu se ushtria britanike mund të mësojë mësime nga Ukraina nëse Britania e Madhe ka balancuar investimet e saj me vlerë miliarda paund në vendin e duhur.

Ai tha se Rusia kishte humbur 2,000 automjete gjatë gati pesë javësh luftime, duke shtuar: “Kjo është shumë armaturë e nxjerrë kryesisht nga sistemet e armëve të dorës”.

Avionët e Rusisë kanë pësuar gjithashtu, me ukrainasit që pretendojnë se Rusia ka humbur 123 avionë dhe 127 helikopterë. Befasues është dështimi i Rusisë për të çaktivizuar sistemet e mbrojtjes ajrore të Ukrainës – një objektiv kyç për ditën e parë.

Britania ka dhuruar gjithashtu raketat më të fundit anti-ajrore Starstreak, më të shpejtat e llojit të tyre, për forcat ukrainase që tani janë trajnuar në përdorimin e tyre, konfirmoi Wallace.

Koloneli Chris Haw, zëvendës komandant, shtoi se një nga “mësimet e mëdha” nga Ukraina ishte se si “sistemet e shpërndara të mbrojtjes ajrore mund të jenë vërtet të fuqishme kundër kërcënimit ajror të armikut”.

Si pjesë e Ushtrimit të Reagimit të Ftohtë në Rrethin Arktik në Norvegjinë veriore – ku 30,000 forca të NATO-s po marrin pjesë në lojërat e luftës së motit të ftohtë – Marinsat Mbretërorë nga 40 Komando vepruan si një forcë avancuese për trupat e NATO-s. Ata operuan “thellë në hapësirën e betejës së armikut”.

Edhe pse në të kaluarën, marinsat do të kishin zbritur në breg dhe do të kishin sulmuar një plazh, Cantrill tha se qasja tani ishte që t’i afrohej armikut në grupe të vogla deri në 12 nga drejtime të ndryshme.

Ai tha: “Ne e bëmë këtë nga akset e shumta me ekipe të vogla, dhe në fakt përfunduam me gjashtë persona që jepnin efektin në objektivin që ne vërtet donim.

“Gjë që është thjesht magjepsëse, sepse ata ishin gjashtë personat që ne në fakt mund të shkonim përpara pa u zbuluar, për të parë këtë objektiv të veçantë.”

Ai tha se plani i ardhshëm i betejës përfshinte përdorimin e një rrjeti radiosh të bazuara në re, të aftë për t’u “fshirë në rrëmujë”, kështu që firma e tyre nuk u kap nga forcat armike. Në rastin e rusëve në Ukrainë, dështimi i tyre për të komunikuar me lehtësi dhe siguri besohet se ka kontribuar në shifra të larta viktimash.

Megjithëse Cantrill beson se po ndërton një forcë që do të jetë “me të vërtetë e rëndësishme” në termat modernë të konfliktit – me të tjerët që duhet të luajnë në kapur – ai thotë se një luftë kundër rusëve “absolutisht nuk do të ishte e lehtë”.

Ai tha se ata ishin një “kundërshtar i jashtëzakonshëm” jo vetëm për shkak të aftësive të tyre ushtarake dhe faktit që ekonomia ishte në një bazë të vazhdueshme lufte, por për shkak të kontrollit të tyre të centralizuar në të cilin Presidenti Putin mund të përdorte të gjitha levat e pushtetit kombëtar.

“Ne kurrë nuk do t’i nënvlerësojmë ata. Ata janë një kundërshtar shumë, shumë serioz,” tha ai, duke shtuar se nëse do të merrte diçka nga lufta në Ukrainë, do të ishte se udhëtimi i transformimit të Marinsave Mbretërore po shkonte në “drejtimin e duhur”.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.