Rama për ANSA-n: Kemi bërë gjithçka për integrimin

“Unë nuk jam as optimist dhe as pesimist, jam thjesht realist, që do të thotë e di, të gjithë e dimë se nuk ka të bëjë me ne, por ka të bëjë me ata, BE -ja dua të them. Ne kemi bërë gjithçka për të merituar fillimin formal të negociatave prej më shumë se dy vitesh tani. Por ata nuk kanë arritur ende për shkak të problemeve të tyre dhe së fundmi, sepse Bullgaria po bllokon Maqedoninë e Veriut”, tha kryeministri shqiptar Edi Rama në një intervistë për ANSA.

“Pra, në mënyrë të çuditshme, Shqipëria gjithashtu duhet të presë që Bullgaria të heqë veton mbi Maqedoninë e Veriut. Sidoqoftë, unë mendoj se kjo luftë na ndihmon të kuptojmë se ne duhet të shtyjmë dhe të shtyjmë përpara sa më shumë që të mundemi, pa iluzionuar veten duke mos hequr dorë kurrë duke ndjekur ëndrrën e shumë brezave për t’u integruar pjesë e Evropës, çfarëdo që të marrë”, vuri në dukje Rama.

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut ndoqën reforma të dhimbshme në vitet e fundit për të përparuar në rrugën drejt BE -së.

Të dy vendet plotësuan të gjitha kriteret e përcaktuara nga Brukseli, por rruga e tyre e pranimit është akoma e ngrirë.

“Dy vendet tona, – tha Rama, – janë bërë si dy djemtë e Duke pritur për Godot dhe BE duket shumë si vetë Samuel Beckett. Italia ka qenë avokati ynë besnik dhe i zëshëm gjatë gjithë rrugës. Renzi më parë, Gentiloni pas tij, Conte dhe veçanërisht Di Maio më vonë nuk mund të ishte më i angazhuar për të bërë të ditur se Shqipëria meriton të fillojë bisedimet e pranimit. Por BE -ja është larg nga të qenit strategjike dhe shumë shpesh sondazhet e zgjedhjeve të ardhshme në një vend ose në një tjetër janë shumë më të rëndësishme sesa synimet për të ardhmen e brezit të ardhshëm të Evropës”.

Megjithatë, nuk ka asnjë alternativë për integrimin në BE, vuri në dukje Rama, duke siguruar se e ashtuquajtura nisma “Ballkani i Hapur “, i nxitur nga Beogradi, Tirana dhe Shkupi në korrik nuk e zëvendëson rrugën drejt BE-së. “Nuk ka dhe nuk mund të jetë një alternativë zëvendësuese e integrimit në BE”, tha Rama për agjencinë italiane të lajmeve, ANSA.

“Përkundrazi, Ballkani i Hapur është një mjet i ri për të ecur më shpejt drejt integrimit në BE, duke zbatuar në rajonin tonë katër liritë e Bashkimit Evropian; lëvizjen e lirë të njerëzve, mallrave, shërbimeve dhe kryeqyteteve. Eshtë një projekt i qëndrueshmërisë së paqes dhe bashkëpunimi. Vetëm ne të gjithë jemi tregje të vogla së bashku mund të jemi një treg i përbashkët mjaft tërheqës”, shpjegoi ai.

Me bllokimin e procesit të integrimit në BE, Kina, Rusia, Turqia dhe disa vende arabe e zgjeruan pavarësisht ndikimin e tyre në Ballkan. A e shihni këtë më shumë si një rrezik apo si një mundësi? “Ky është më shumë një mit sesa një realitet për Shqipërinë dhe shqiptarët”, u përgjigj Rama. “Nuk ka asnjë ndikim të mundshëm që mund të ndryshojë përkatësinë tonë evropiane. Evropa është një fe për ne dhe përtej të gjitha kufizimeve dhe zhgënjimeve ne duam të jemi plotësisht pjesë e saj si një zgjedhje e profesionit tonë”.

Shqipëria që ishte gjithashtu një nga vendet e para në Evropë që mirëpriti afganët që iknin nga talebanët. “Bëhet fjalë për ata që jemi dhe cilët duam të jenë fëmijët tanë”, tha Rama.

Ai shtoi: “Historia dhe jeta na mësuan se ka një kohë për të dhënë dhe ka një kohë për të marrë. Shqipëria ishte i vetmi vend i Evropës ku kishte më shumë hebrenj pas Luftës së Dytë Botërore atëherë para saj. Shqipëria priti gjysmë milioni refugjatë lufte që iknin Pastrimi etnik i Kosovës. Shqiptarët ishin afganët e 30 viteve më parë përballë brigjeve të Italisë. Ne ishim të strehuar dhe ndihmuam atëherë dhe sot falë Italisë dhe të tjerëve që e bënë atë për ne jeta jonë ka ndryshuar përgjithmonë. Unë e di se nuk është një çështje e lehtë për t’u marrë me të dhe nuk ka një përgjigje të lehtë, por më lejoni ta them këtë.

Deri para pak ditësh ne të gjithë atje si NATO ishim engjëjt e tyre mbrojtës. Nuk mund të jetë që ne tani të bëhemi për ta hije, duke u zbehur së bashku me idealet, vlerat, parimet dhe vetë premtimi i lirisë dhe demokracisë. Nuk mund të jetë vetëm që ne, aleanca më e fortë ushtarake në tokë, të bëhemi një krijesë e pafuqishme, e pashpresë, e pakuptimtë, jo vetëm në sytë e popullit afgan, por në sytë e bota, e miliona të qenieve njerëzore që dëshirojnë lirinë, luftojnë për drejtësi, ëndërrojnë për shoqëritë demokratike në vend.

Nuk mund të jetë, thjesht nuk mund të jetë që të gjithë ne këtu, bashkësia jonë e vendeve, nuk mund të japim shpresë, strehë, një jetë të re për të gjithë ata atje, komuniteti i njerëzve që na besuan, punuan për ne dhe luftuan për premtimin e së ardhmes që përfaqësuam”.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.