Del drafti i ri i Kodit Penal: Burg deri në 15 vite për kolaudimet false të pallateve

Në rast miratimi, Kodi Penal që po hartohet, pritet t’i japë fund dënimeve të njëjta për persona të akuzuar për çështje droge, pavarësisht llojit apo sasisë së lëndës narkotike.

Në draft parashikohen dënime të diferencuara në varësi të llojit të drogës, kanabis, heroinë, kokainë, apo drogë sintetike. Kështu, teksa aktualisht Kodi Penal ka dënimin me 5 vite burg si minimalin, në Kodin e ri parashikohet 2 vjet burg për kanabisin, 4 për heroinën dhe nga 5 vite për kokainën dhe drogat sintetike.

Njëkohësisht, përsonat përdorues të kanabisit, nuk ndiqen penalisht nëse mbajnë më pak se 10 gramë me vete. Nga risitë e Kodit Penal në projekt është dekriminalizimi i disa veprave që me kodin aktual konsiderohen penale, si rasti i “ngacmimit seksual” dhe “prostitucionit”.

Për dhunën në familje, kodi i ri parashikon nisjen e hetimit edhe kryesisht, pra pa pasur nevojë që viktima të ankohet në organet shtetërore. Tjetër e re në kodin penale në hartim e sipër janë parashikimet e konfiskimit të pasurive të siguruara nga vepra penale.

Mes këtyre veprave radhiten “vjedhjet e bankave”, “korrupsionit” e “kontrabandës”. Ashpërsim i dënimit nga 1 aktualisht në 2 vite burg parashikohet për moslëshimin e kuponit tatimor.

Tërmeti i 26 nëntorit 2019, ka diktuar shtimin e një neni në kodin penal, atë të “Projektimi, mbikëqyrja, zbatimi ose kolaudimi i paligjshëm i ndërtimeve”. Për rastet kur shembja e ndërtimeve mund të sjellë pasoja në jetë njerëzore për përgjegjësit parashikohen dënime nga 7 në 15 vite burg.

Share With:
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.